16 stvari koje današnji klinci nikada neće raditi

bebe, božić svinjska gripa, bebe, zdravlje, djeca, alergija, blizanci, godišta, rođenje, djeca rast, stvari
1. ... brinuti oko propuštanja omiljene TV serije. Zahvaljujući raznim online servisima za gledanje serija, svaka epizoda sada im je nadohvat ruke kad god to požele. Nikada neće tražiti reprize u TVprogramu i žalovati kad shvate da su i nju propustili.

2. ... posuđivati filmove u videoteci. Današnja djeca ostat će zakinuta za iskustvo posuđivanja VHS kazeta koje je uključivalo višemjesečno iščekivanje novih filmova, listu čekanja za hitove i obavezno premotavanje kazete prije vraćanja.

3. ... nazvati mamu s telefonske govornice. Treba im prijevoz nakon izlaska? Mobitel je u ruci, a mama i auto samo jedan poziv dalje. Žicanje telefonske kartice za jedan poziv njima je nepoznanica.

4. ... voziti bicikl bez kacige. Razbijene glave i ožiljci na čelu sada su prošlost zahvaljujući kacigama.

5. ... igrati se u 'opasnim' parkićima. Nema više razderanih koljena i dlanova. Beton je odavno zamijenila mekana playtop podloga , a naše stare penjalice sada su modernizirane i pretvorene u 'sigurne' sprave.

6. ... pisati krasopisom. Rukopis se drastično mijenja sa svakom novom generacijom i umjetnost lijepog pisanja polako nestaje.

7. ... svojoj simpatiji snimiti kazetu s ljubavnim pjesmama. Njih su zamijenile playliste koje djeca naprave za dvije minute. Mi smo danima radili svoje kompliacije, na radiju čekali omiljene pjesme kako bi ih snimili i umirali od tuge kada nam je voditelj 'uletio' na kraj pjesme sa svojom pričom.

8. ... koristiti enciklopedije za svoje referate. Umjesto odlaska u knjižnicu i višesatnog pretraživanja enciklopedija koje se nisu smjele iznositi van, djeca danas upale kompjutere i pohrle na online enciklopedije.

9. ... pisati na pisaćoj mašini. Ručno štampanje teksta je prošlost. Osobna računala potpuno su istisnula pisaće mašine koje su bile nezaobilazni dodatak svakog ureda.

10. ... koristiti telefon s brojčanikom. Zar uopće postoji telefon bez touchscreena, vjerojatno bi se zapitala sva današnja djeca. Da, postoji, negdje u podrumu vašeg doma i u arhivu muzeja.

11. ... koristiti papirnate zemljopisne karte. Od malih nogu navikli su na GPS i Google Maps pa se neće snalaziti ako im damo zemljovid u ruke.

12. ... piti vodu iz crijeva za zalijevanje vrta. Omiljeno (i jedino) osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana nekada je bila upravo hladna voda koju smo halapljivo ispijali iz crijeva. Danas je omiljeno osvježenje klima uređaj i šaka leda u čaši soka.

13. ... igrati se s pikulama. Pikule, špekule, klikeri, kako god. Predivne male šarene kuglice obilježile su naša djetinjstva koja smo proveli kopajući rupe po parkovima i slažući prepreke za pikulanje.

14. ... fotografirati s analognim fotoaparatom. Digitalizacija je sve promijenila i djeci je normalno da fotografiju vide par sekundi nakon njezinog nastanka. Zatim su obično nezadovoljni viđenim pa ju izbrišu i ponovno se slikaju. Mi smo danima čekali razvijanje fotografija i imamo albume pune fotografija kojih se sramimo.

15. ... prozor na automobilu spustiti ručicom. Sada su tu tipke, daljinski ključevi i upravljači jer se tko se još želi 'umarati' vrćenjem ručice

16. ... satima lutati sa svojom škvadrom. Današnji klinci ne mogu 'pošteno' odlutati ili se kratko izgubiti s ekipom. Mama i tata zovu na mobitel svakih pola sata kako bi provjerili gdje su i kada stižu doma.
dnevnik.hr