NASTAVNICI PUCAJU OD STRESA 'Roditelji nas napadaju zbog ocjena, pritisak je neizdrživ!

Učionica
Učenik s tri negativne ocjene pada razred, a roditelji na sve moguće načine traže rješenje kako da se to ne dogodi. U najblažem slučaju, krše pravilo nedolaska u školu u zadnjem tjednu nastavne godine.

Školska zabrana

Pravilnik o vrednovanju učenika propisuje, naime, da u zadnjem tjednu nastave škole ne organiziraju roditeljske sastanke, ni individualne i informativne razgovore s učenicima, upravo kako bi se izbjegli pritisci roditelja na nastavnike. Budući da se neki roditelji svake godine ogluše na tu "komandu", dio je škola ove godine roditelje pozvao da, osim u iznimnim slučajevima, ne dolaze u školu od 1. lipnja.

- Pritisak na nas je strašan. Uvedena praksa da na polugodištu nema zaključivanja ocjena, koja je trebala olakšati nama nastavnicima, samo se dodatno prebacila na kraj nastavne godine i otežala nam. Sada je pritisak roditelja još jači - tvrdi Biljana Pavelić, profesorica Druge ekonomske škole u Zagrebu. Pritom se profesore podjednako pritišće zbog negativnih i onih pozitivnih ocjena.

- Dogodilo mi se da je na popravni ispit došla majka i čekala pred vratima, iako po pravilu nije smjela niti ući u školu. Učeniku sam godinu prije progledala kroz prste, no nakon što nije pokazao nimalo uloženog truda ni znanja, rušila sam ga na popravnom. Na hodniku me dočekala majka i priredila show. Verbalno me napala i bila je to mučna scena - kaže Biljana Pavelić.

Iako je mislila da je priči kraj nakon što je majci rečeno da napusti školu, incident se nastavio: uvjerena da je njeno dijete trebalo proći na popravnom, majka je poslala profesorici inspekciju. Pokazalo se, bez razloga: učenik trećeg razreda na popravnom je odgovorio na pola prvog od ukupno šest pitanja. Na ostalih pet je odgovarao - ne znam.

Poziv inspekcije

- Pritisak na nastavnike dolazi s raznih strana, nisu nastavnici jedini. To je naprosto prokletstvo hrvatskog školstva. Ocjena je naime najvažnija i nikom živom u ovoj zemlji nije bitno da li iza nje stoji znanje. Bitno je da se ima što bolja brojka. Jer, ona je uvjet za upis u srednju školu ili na fakultet. I zato će pritiska na nastavnike biti dokle god ne promijenimo upisne kriterije, kaže Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Rast prijetnji

Istraživanje profesorice Vesne Bilić s Učiteljske akademije u Zagrebu pokazalo je da je 2007. oko deset posto nastavnika doživjelo da im prijete prijavom ravnatelju, a osam posto prijavom inspekciji. Lani je čak 29 posto roditelja prijetilo prijavom ravnatelju, a 26 posto pozivom inspekcije. Istraživanje je provedeno na uzorku od 267 nastavnika u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama, a rezultati su pokazali da je šest nastavnika doživjelo tjelesno nasilje od roditelja, osam posto nastavnika prijetnje ozljeđivanjem, a 17 % nastavnika prijavilo je oštećenje vlastite imovine. Pogrdna imena na svoj račun imalo je priliku čuti njih 21 posto.

jutarnji list