Kako produžiti trajanje preplanulog tena

suncanje
...prženjem na suncu, možemo dodatno istaknuti i učiniti zavodljivom uz pomoć malih trikova iz kuhinje.
1. Kokosovo ulje

Još nas uvijek zasigurno prati miris kokosovog ulja, vrlo čestog sastojka krema za sunčanje, koje ne samo da nas opušta već i ima izrazito rashlađujuća svojstva, pa ga je svakako dobro koristiti za njegu kože tijekom ljetnih vrućih dana.

Za zdravlje i vitalnost organizma općenito, preporučuje se 2-4 žlice kokosova ulja na dan, bilo da ga nanosite na kožu ili koristite u prehrani. Ulje sadrži zasićene masne kiseline, povoljne za naše zdravlje, te brojne hranjive tvari, od željeza do vitamina E i K, pa će povećati vašu snagu i vitalnost. Snažan je antioksidans pa će usporiti proces starenja
Kokosovo ulje štiti od jakog sunca i vjetra ne samo kožu već i kosu, što je vrlo dobro poznato u tropskim krajevima, a Indijke ga redovito nanose na svoju gustu crnu kosu. Kokosovo ulje će spriječiti pojavu jetrenih pjega, upalne procese na koži, nastanak akni, lišajeva i drugih nepravilnosti na koži uzrokovanih starenjem ili neumjerenom izlaganju suncu.Također, kokosovo ulje jača kožno vezivno tkivo, pa se njegovom primjenom smanjuje naboranost i opuštenost kože.
2. Đumbir

Đumbir je još jedna namirnica kojom možete dodatno poboljšati kvalitetu kože, te ga koristiti tijekom sunčanja, kao i nakon, zbog njegovog antioksidativnog i umirujućeg djelovanja, koje je pogodno za sve tipove kože. Kroz samo nekoliko tjedana korištenja, ono će ne samo umanjiti znakove oštećenja kože uzrokovane prekomjernim izlaganjem suncu, već će značajno zagladiti i bore.

3. Voće i povrće narančaste boje

Mrkva, crvene jabuke i bobičasto voće sadrže karotenoid, koji je uz pigment melanin zaslužan za zavodljivu boju kože. Podsjetimo se, melanin je tamni pigment zbog kojeg postižemo brončanu boju tena kada se izlažemo suncu, dok pigment karotenoid, koji se nalazi u voću i povrću, našu kožu čini žućkastom.

Tako će mrkva vašoj koži osigurati kvalitetan ten, mekoću i svilenkasti osjećaj. Osim što će pomoći u eliminaciji toksina, jabuka može osigurati i zaštitu od karcinoma, osobito kože, budući da sadrži obilje korisnih flavonoida. Bobičasto voće, ponajviše maline, je dodatno bogato vitaminom C, koji je važan za izgradnju kolagena.

U povrću i voću se osim karotenoida nalaze i drugi sastojci koji su zaslužni za lijep izgled kože. Najčešće je voće i povrće narančaste ili crvene boje bogato vitaminom C ili beta-karotenom, bitnim za izgled kože. Među njih se ubrajaju paprike (crvene, narančaste, žute) koje su bogate i provitaminom A, rajčice bogate likopenom - zaštitnikom od UV zraka, koji se dodatno povećava prilikom termičke obrade, te breskve, marelice i dinje.Detoksikaciji i hidratizaciji kože će svakako pridonesti i cikla. Cikla potiče detoksikaciju kože i stimulira proizvodnju i obnovu stanica. Betalain, pigment iz cikle, snažan je antioksidans zadužen za pomoć kod upalnih procesa, gljivičnih oboljenja te zaštitu stanica od starenja.
4. Sjemenke

Ne zaboravimo i obilje omega 3 masnih kiselina, vitamina i minerala koje sadrže sjemenke - lana, suncokreta i chia sjemenke - a koje će pomoći vašoj koži u borbi sa znakovima starenja, ožiljcima, borama, aknama i prištićima. Idealna su namirnica ako imate problematičnu i osjetljivu kožu.
5. Male tajne

Osim prehrane i zdravih namirnica, zavodljiv izgled kože postići ćemo i ako pazimo da su nam večernji obroci što laganiji, jer koža nutrijente apsorbira od ponoći do 4 sata ujutro, pa je dobro izbjegavati i alkohol, nikotin ili kofein. Alkohol je dodatno dehidrant pa smanjuje sposobnost vlaženja kože, koja postaje manje elastična. Stoga pijte redovito vodu, raspoređenu u 2,5 litre tijekom cijelog dana i vaša će vam koža biti zahvalna.