4 načina kako spriječiti zanoktice

zanoktice , načini, rješenje

Područje oko nokta nakon toga natekne, te postane crveno i bolno. Zanoktice se mogu inficirati i dovesti do gnojne upale, stoga ih je potrebno pravovremeno „liječiti".

Slijedite ove jednostavne savjete kako biste zaštitili nokte i smanjili pojavu ružnih ali i neugodnih zanoktica.

1. Hidratizirajte kožu oko noktiju

Kao što hidratizirate suhu kožu nakon kupanja, tako biste trebali postupati i sa kožom oko noktiju. Nakon što operete ruke, umasirajte hidratantnu kremu ili mast na kožicu oko noktiju. Laganim masiranjem ćete utrljati kremu i omogućiti vlažnost. Redovita masaža je odlična i za rast noktiju, te njihov lijep izgled.

2. Ne režite kožicu oko noktiju

Rezanje kožice oko noktiju se nikako ne preporučuje! To može dovesti do stvaranja infekcija i iritacija. Ukoliko ju odrežete, taj prostor je „otvoren" za bakterije. Umjesto toga, lagano pogurnite kožicu.

3. Izbjegavajte sredstva za čišćenje

Sredstva za čišćenje mogu isušiti kožu i nokte, ali i kožicu oko noktiju. Ako imate problema sa zanokticama, kućanske poslove obavljajte uz nošenje rukavica.

4. Osigurajte intenzivnu njegu

Ukoliko ste skloni zanokticama, osigurajte koži oko noktiju intenzivnu njegu i hidrataciju. Zanoktice se lakše pojavljuju kada je koža oko noktiju suha, pri čemu se gubi njezina elastičnost. Najbolje je kožu redovito „hraniti" kokosovim uljem koje će joj dati potpunu hidrataciju i njegu. Kokosovo ulje omekšajte, pa u njemu namačite nokte. Nakon toga, nježno masirajte područje oko noktiju uljem koje je ostalo na prstima. Na taj ćete način omekšati kožicu i spriječiti nastajanje zanoktica.

Izvor: kiwi.hr