Trikovi za uštedu baterije na vašim mobilnim telefonima!

pozivi, bivša cura, poruke, oprez, sms poruke, pozivi, hercegovački vicevi, mobitel, slova, frizerka, sms, sms poruke, čitanje, android, Android 4.2 operativni sustav, na Android platformi, mobiteli, Izdržljiva baterija, baterija, zavođenje, poruke, mobitel, prazna baterija, baterije, potrošnja baterije, Izdržljiva baterija, baterija, sms, sms poruke, ljubavne poruke, čestitka, Uskrsna čestitka, sms, SMS poruka, studentica, baterija, Izdržljiva baterija, otkriće, wi fi, potrošnja baterije, baterija, prazna baterija, 5G, 5G mreža, uvođenja 700 MHz radijskih frekvencija, mobilni telefon, pametni telefoni, android, virus, mladi, život s roditeljima , roditelji
IPHONE

1. Isključite pozadinsko osvježavanje aplikacija jer iako je to korisna opcija koja, primjerice, nove informacije na društvenim mrežama prikazuje baš onda kad tu aplikaciju najviše koristite, značajno troši bateriju.

2. Isključite i automatsku nadogradnju aplikacija, također vrlo korisnu značajku, ali rasipnu. Nadograđujte ih sami.

3. Isključite opciju preporučivanja aplikacija u App Storeu na osnovu vaše lokacije.

4. Isključite opciju "Background Motion", koja pozadinu prikazuje u svojevrsnom 3D efektu. Možda izgleda dobro, ali je potrošač baterije.

5.Naravno, koristite i najočigjedniji trik - izbjegavajte aplikacije za koje znate da prekomjerno troše bateriju.

6. Isključite opciju preporučivanja aplikacija u App Storeu na osnovu vaše lokacije.

7. Ne palite Wi-Fi dok ga ne koristite.

8. Obavezno isključite opciju osobnog hot-spota, koji omogućava da iPhone postane svojevrsni modem za druge uređaje.

9. Sami pronađite baterijske vampire preko opcije "korištenje baterije" u postavkama koja točno pokazuje koja aplikacija je trošila koliki postotak baterije u zadnja 24 sata te u zadnjih 7 dana.

10. Isključite lokacijske usluge ako vam stvarno nisu potrebne, jer ta opcija koja koristi ugrađeni GPS troši bateriju kao i svaka druga mreža.

11. Ne koristite dinamičke pozadine, koji su ništa više nego zabavnije pozadine i nemaju nikakvu funkciju osim što dobo izgledaju (a ni to nije baš sasvim sigurno).

12. iPhone može biti podešen tako da automatski "gura" nove e-mailove i druge obavijesti s računa na udaljenom serveru na sam uređaj, onog trenutka kad se pojave ili u određenim vremenskim intervalima.

13. Isključite praćenje zdravstvenih parametara na modelima 5S i novijima. Riječ je o vrlo zahvalnoj opciji koja koristi koprocesor M7 da prati broj koraka i slično, ali troši previše baterije.

14. Isključite i equalizer u aplikaciji za glazbu, jer pošto se podešavanja razine basa i visokih tonova rade "u hodu", crpe bateriju.

15. Nemojte koristiti opciju telefonskih poziva preko drugih uređaja, što doduše vrijedi samo za korisnike drugih Appleovih uređaja poput iPada ili laptopa.

16. Ako ga ne koristite, isključite i AirDrop, mogućnost bežičnog slanja datoteka s iPhonea na MacBook.

17. Nemojte koristiti opciju automatskog slanja fotografija na iCloud račun.

18. Jednako tako, isključite i opciju automatskog slanja dijagnostike Appleu, jer osim što nemate nikakve koristi od toga, trošite bateriju.

19. Nemojte stalno gasiti aplikacije, jer iako se često smatra da to štedi bateriju, točno je zapravo suprotno, jer manje energije troše kad tiho rade u pozadini.

20. Trošite bateriju što je više moguće: iako se čini suludim, bolje je pustiti da se baterija što više isprazni prije nego što je opet napunite. Što se moderne baterije češće pune, to manje energije mogu držati. Isto tako, ako bateriju stalno punite kada dođe do, recimo, 75 posto, ona će to početi pamtiti kao svoj limit.

ANDROID

1. Koristite tamne pozadine ako je riječ o AMOLED zaslonu (kao što je većina Samsunga), jer kod te tehnologije osvjetljavaju se samo pikseli u boji, dok oni crni ne troše bateriju.

2. Koristite i tamnije aplikacije kod AMOLED ekrana, pri čemu se primjenjuje isti princip kao kod pozadine.

3. Nemojte koristiti automatsko podešavanje svjetline zaslona, jer iako to zvuči kao štedljiva mjera, sustav najčešće podešava zaslon na presvijetlu mjeru. Bolje je sam podesiti svjetlinu na podnošljiv minimum i povećati je po potrebi.

4. Isključite vibracijsku dojavu ukoliko vam nije uistinu potrebna, jer troši više baterije nego zvonjava. Analogno, isključite i haptičku odziv, odnosno vibraciju nakon određenih komandi.

5. Ne koristite neoriginalne baterije, nego samo originalne ili barem od respektabilnih proizvođača. Osim što potencijalno mogu oštetiti uređaj, kopije često i imaju slabiji vijek trajanja.

6. Podesite automatsko gašenje ekrana na najkraće podnošljivo vrijeme. Studije pokazuju da prosječan korisnik upali ekran 150 puta dnevno i njegovo brže gašenje štedi bateriju.

7. Podesite uređaj tako da vam obavijesti ne dolaze po noći, a ako imate tu opciju dok spavate isključite i Wi-Fi i mobilnu povezivost.

8. Isključite GPS, Bluetooth, NFC, Wi-Fi i slično dok ih ne trebate. Isključite lokacijske usluge ili ih barem podesite tako da koriste Wi-Fi ili 3G (odnosno 4G) radije nego GPS. No, ako stvarno često koristite Wi-Fi bolje je da ga ostavite neprestano uključenim, jer to troši manje baterije nego da se uređaj spaja svaki put nakon što se probudi.

9. Telefon ne treba uvijek biti sasvim pametan pa, ako ih ne koristite, isključite i sve dodatne funkcionalnosti poput Samsungovih "air gestures", "smart scrolling" i slično.

10. Postavite dinamičke obavijesti, koje prikazuju sve novosti i sadržaje bez otključavanja telefona i navigiranja kroz njega. Ekran će se i dalje paliti, ali na kraća razdoblja. Isključite "widgete" ako vam ne trebaju, poput vremenske prognoze ili dionica.

11. Ako ih ne trebate, isključite widgete.

12. Pazite da vam aplikacije budu nadograđene na najnoviju inačicu. Proizvođači često nadodaju opcije za optimizaciju baterije.

13. Naravno, ako uređaj ima štedljivi način rada - koristite ga.

14. Istražite sve moguće opcije za uštedu na telefonu, koje imaju i standardni Android telefoni i oni s TouchWiz sučeljem i oni s CyanogenModom.

15. Smanjite frekvenciju sinkronizacije podataka, jer ne mora baš svaki Google račun biti osvježen svakih 15 minuta.

16. Podesite da se aplikacije nadograđuju samo onda kada ih pokrenete. Ako neke aplikacije koristite rijetko, bolje je da se nadograde onda kada ih trebate, umjesto da to čine stalno.

17. Odaberite manualnu nadogradnju aplikacije iz Google Play Storea.

18. Isključite Googleovu opciju pretrage glasovnom naredbom (posebice stoga što ne funkcionira najbolje na hrvatskom).

19. Riješite se animacija. Proces se razlikuje od uređaja do uređaja, ali za većinu treba učiniti sljedeće: u postavkama otići u izbornik "about phone" i sedam puta stisnuti "about phone". Potom treba otići natrag u postavke, ući u novostvoreni izbornik "developer options", pronaći opcije "window animation scale", "transition animation scale" i "animator duration scale" i sve ih isključiti.

20. Isključite lokacijske usluge, što osim baterije štedi i mjesečni budžet za internetski promet.

Izvor: jutarnji.hr