FOTO/VIDEO   TEST: Samsung GALAXY S6

Samsung Galaxy S6 , mobilni telefon, mobiteli, Samsung Galaxy S6 , smartphone
Nije AppleiPhone 6, nije Sony Xperia Z3, iako po nekim karakteristikama podsjeća na top-modele tih dvaju proizvođača, riječ je o novoj perjanici iz Samsunga - Galaxyju S6.

Samsung je konačno poslušao brojne kritike i kvalitetu izrade podigao na razinu koja se i očekuje od top-modela proizvođača kao što je Samsung. Malo prostora za poboljšanje ipak postoji, no u globalu - Samsung je odradio vraški dobar posao. Po čemu je nova „šestica" posebna, donosimo u našem testu.

Premium kvaliteta

Samsung je od početka Galaxy S serije znao napraviti brz, softverom napredan i karakteristikama uređaj iznad konkurencije. Međutim, kvaliteta izrade nekako je uvijek padala u zadnji plan i dok su neki proizvođači, poput Sonyja, HTC-a ili Applea briljirali, Samsung je kaskao. Jeftina plastika nekako je bila glavni prigovor i obilježje Samsungovih top-modela. No,tome je sada došao kraj! Na radost korisnika, Samsung je novi Galaxy S6 izradio u cijelosti od metala i stakla. Ono što Sony i Apple rade već godinama, Samsung je tek sada počeo, no, prema onoj staroj - bolje ikada nego nikada. U vremenu kada je natjecanje u performansama dosegnulo svoj maksimum, čini se da su izgled i kvaliteta uređaja upravo sljedeće bojno polje. Da smo u pravu, svjedoči i novi S6, kojem je zbilja teško naći prigovor na kvalitetu izrade ili materijale. Zaista, novi Galaxy S6 oduševljava. Čisti premium izgled karakteriziraju metalni obrub te staklena prednja i stražnja površina. Obli rubovi i karakteristična prednja tipka otkrivaju kako je riječ o Samsungu. Tanak profil od 6,8 milimetara i masa od 138 grama čine uređaj užitkom za držanje u ruci. S donje strane uređaj je gotovo identičan AppleovuiPhone 6, a s bokova i staklenim površinama podsjeća na Sonyjev model Xperia Z3. Iako zbog toga Galaxy S6 nije odveć originalan, nikako ovo ne možemo uzeti kao prigovor. U području izgleda, odnosno, bolje rečeno, mogućnosti, možemo samo istaknuti karakteristiku vodootpornosti. I dok je prošli top-model Galaxy S5 bio otporan na vodu i prašinu, kod S6 to nije slučaj. Ovo je svakako prostor za doradu, jer trend koji je postavio Sony, čini se, ima sve više pobornika.
Beskompromisne specifikacije

Ispod kvalitetne vanjske površine novog Samsung Galaxyja S6 krije se nimalo lošija unutrašnjost. Naime, prednja strana otkriva nevjerojatan zaslon u dijagonali od 5,1 inča i rezoluciju od 1440 x 2560 točaka, što daje ekstremnih 577 točaka po inču. Da je piksel teško vidjeti i pod povećalom, to je jasno, a kako je riječ o zaslonu AMOLED, boje su zasićene i žive, a oštrina je zbog rezolucije na najvišem mogućem nivou. Zaštitu zaslona od mogućih ogrebotina pružit će CorningGorilla Glass 4. Stražnja staklena strana otkriva kameru rezolucije 16 megapiksela, a pružit će snimanje oštrih i živopisnih fotografija. Za dana će biti zaista odlične, a one u marku imat će nešto izraženu zrnatost. Procesorska snaga skriva se u 8-jezgrenom čipu iz Samsungove proizvodnje, koji uparen sa 3 GB radne memorije pruža munjevite performanse. Baterija kapaciteta 2550 mAh omogućit će kakva dva, a kod manje aktivnih korisnika i tri dana korištenja, što je svakako odličan rezultat. Novi S6 dostupan je uz 32, 64 ili 128 GB za pohranu, što će zasigurno zadovoljiti svačije kapacitete. Međutim, Samsung je izbacio mogućnost proširivanja memorije SD karticama. Iako je to mnogima važno, Samsung je htio osigurati najbrže moguće performanse svog novog top-modela, a između odluke o beskompromisnim performansama koje bi mogle kompromitirati spore SD kartice i praktičnosti njihova korištenja, Samsung se odlučio na prvu varijantu te izbacio mogućnost njihova korištenja. Iako je pomalo neobično, smatramo to pomalo kontroverznim potezom, a hoće li biti većih prigovora, to će korisnici prosuditi. Nama, recimo, to nije prevelika mana, zbog brojnih načina povezivanja i dijeljenja podataka. Jedna od zanimljivih novotarija na S6 je i mogućnost bežičnog punjenja s pomoću specijalnog punjača - praktično! Valja dodati i novoprilagođeni Android u 5.0.2 verziji, koji je postao više minimalistički, a manje kič, uz nešto manje prethodno instaliranog softvera.
Za duboki džep

Samsung Galaxy S6 definitivno se ponovo smjestio u sam vrh ponude današnjih pametnih telefona. Izgled, performanse, kvaliteta, ali i imidž - sve je na strani novog Samsungova top-modela. Naravno, kako to i ide, sve to ima svoju cijenu, koja se kod „šestice" vrti oko 6000 kuna.