SIM kartica je na samrti

sim kartica

... sedam godina, onda je to da Apple dobiva ono što poželi. 

Minijaturne kartice s malim pozlaćenim krugovima - koje vas identificiraju kao pretplatnika na određenoj mobilnoj mreži - uključuju se u telefone, tablete, i zapravo bilo koji drugi uređaj koji može primati i emitirati radio signal.

Korisnici Vip-a, T-HT-a i drugih mobilnih operatera koriste ih od pamtivjeka, odnosno od kada imaju svoje mobitele. Apple mrzi SIM kartice i mrzio ih je od kada postoji iPhone. Poznato je primjerice da je Apple istraživao korištenje ugrađenih SIM kartica koje je nemoguće ukloniti s telefona.

Na kraju krajeva, kod najnovijih modela tableta iPad Air 2 i iPad 3 mini, Apple je odlučio krenuti u napad na SIM tako što je uveo reprogramibilne SIM kartice koje se mogu prenositi od jednog mobilnog operatera do drugog, a korisnici mogu mijenjati mreže i cjenovne pakete i to samo kroz softversko rješenje. To je nazvano "Apple SIM".

Zasada još nije svaki operater uključen u ovaj projekt - Apple SIM se i dalje može ukloniti s uređaja, a iPadovi kupljeni s paketom pretplate i dalje koriste uobičajene, zaključane SIM kartice - međutim predskazanje propasti SIM-a je tu. Rane su smrtonosne. U roku od godinu ili dvije nikada više nećete vidjeti SIM karticu u nekom Appleovom proizvodu. Nećete čak vidjeti niti utor za karticu.

Svaki put kada se Apple igrao sa SIM karticom, pobjedio je. Sjetite se samo prvog iPhonea 2007. godine kada je do kartice trebalo doći tako da se umetne vrh spajalice u rupicu kako bi iskočila "ladica" sa SIM-om. U tom trenutku to je bilo prilično šašavo, ali danas svi najveći smartphonei koriste ovaj sustav.

Zatim tu je 3FF - poznatija kao mikro-SIM kartica - koja je debitirala na izvornom iPadu 2010. godine. U to vrijeme nije bilo zabavno gledati kako Apple razbija kompatibilnost s ogromnim ekosustavom GSM uređaja. Postepeno su mobilni operateri počeli nudi mikro-SIM kartice, ali za korištenje tih karatica bilo gdje drugdje još uvijek vam je potreban osjetljivi, krhki adapter koji nećete pronaći baš u svakom dućanu. Cijeli proizvodni ciklus je prošao dok su se i drugi proizvođači uključili, a Apple se nikad nije osvrtao unatrag već se iste godine prebacio sa svojim iPhoneom 4 na mikro-SiIM karticu.

To se ponovo dogodilo s 4FF, nano-SIM standardom koji koriste današnji iPadovi i iPhonei. Apple se prvi borio i pobijedio konzorcij drugih proizvođača mobitela koji su predlagali drugačiju (i napredniju) nano-SIM karticu, a potom je predstavio novu karticu na tržištu tek tjedana dana kasnije s iPhoneom 5. Još jednom, mobilni operateri i konkurentski proizvođači mobitela morali su hvatati korak s Apelom - čak je i ove godine Samsungov Galaxy S5 još uvijek na starijoj mikro-SIM kartici.

Appleov jedinstveni položaj na tržištu daje mu izvanrednu moć nad mobilnim operaterima koji su zloglasni po tome što je teško raditi s njima i koji često zaglave u svojim planovima.

Zasada je Apple SIM prihvatio samo mali broj operatera; AT&T, T-Mobile, Sprint i britanski EE (nedostaje Verizon, možda i najuporniji od svih njih). Postoji dosta ozbiljnih naznaka da će sljedeći iPhone koristiti reprogramibilne SIM kartice, pa ako mobilni operateri budu željeli svojim kupcima ponuditi iPhone, bolje je da se počnu na vrijeme pripremati. Lako je zamisliti da bi ih Apple mogao eliminirati i tako ostaviti nekooperativne operatere u prikrajku.

Lako je oplakivati ​​smrt izmjenjivih SIM kartica; za GSM klijente, ona je simbol slobode, način da mogu mijenjati telefone po želji. No, u stvarnosti, Appleov brzi razvoj od mini do mikro do nano-SIM kartica već nas je doveo do fragmentiranog tržišta.

Ako Apple svim snagama ustraje na ovome - što se po svemu sudeći događa - to će uzburkati tržište mobilnih operatera i proizvođača konkurentnih telefona jer će prebacivanje između mobilnih operatera biti lakše nego ikada. (Ali ne toliko i prebacivanje između uređaja.)

The Verge