Pojeftinjuju usluge mobilne telefonije

pametni telefoni

Naime, RAK je prije nekoliko dana donio set mjera za usklađivanje cijena usluga mobilne telefonije i uvjeta za pružanje telekomunikacijskih usluga, koja trebaju dovesti do sniženja cijena usluga mobilne telefonije u BiH. Ove mjere donesene su na inzistiranje državnih zastupnika još u prošloj godini, a iako su se telekomi protivili istim na koncu je RAK donio nekoliko mjera koje će dovesti do snižavanja cijena, piše Dnevni list.

Bit će još smanjenja

Sve mjere koje su ranije predstavljane nisu usvojene, no iz RAK-a su kazali kako ovo nije kraj rezovima u oblasti regulacije cijena.

Kovač je predstavljajući set mjera koji će se početi primjenjivati od 1. lipnja i 1.srpnja naveo kako je cilj RAK-a da se usklade cijene usluga u državi, ali i sa regijom.

Kovač je za naredni period najavio i niz novih mjera koje trebaju doprinijeti tome da kvaliteta usluga u BiH bude na razini usluga u zemljama regije i EU-a, ali i da se usporedo za te usluge plaćaju primjerene cijene. Iz RAK-a nisu mogli precizirati kolika će točno umanjenja biti budući da telekomi imaju različite cjenike i pakete koje nude. Stručni savjetnik za analizu i reguliranje tržišta u RAK-u Slavica Bodiroga precizirala je da se prva mjera odnosi na sniženje cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama, odnosno na izjednačavanje cijene sa cijenom prema vlastitoj fiksnoj mreži.

Uračunat PDV

-Druga mjera se odnosi na međunarodne pozive i znači da su operatori obavezni da cijene u mobilnoj telefoniji formiraju u skladu sa pravilom 67 o modelu rebalansa cijena govorne telefonije u BiH, dodala je Bodiroga.

Ona je navela da treća mjera predviđa da dopuna računa za mobilnu telefoniju od 10 KM i više važi najmanje 90 dana. Ove tri mjere, precizirala je Bodiroga, stupaju na snagu 1. lipnja.

Mjerom, koja stupa na snagu s 1. srpnjem, operatorima je naloženo da se u sklopu postpaid i prepaid tarifnih modela  u kojima postoji naplata uspostave poziva primjene ili obračunsku jedinicu jedan sekund ili ukinu naplatu uspostave poziva.  Uspostava poziva se izuzetno može naplaćivati za bonus minute koje korisnik dobiva u okviru: paketa koji uključuju neograničen saobraćaj (Flat paketi), tarifnih opcija, tarifnih paketa koji uključuju besplatne vikend minute i slično.

Druga mjera koja stupa na snagu 1. srpnja odnosi se na sve operatore za iskazivanje svih cijena s uključenim PDV-om. Bodiroga je naglasila da  se sve cijene u cjenicima, na web stranicama, u medijima, na reklamnim panoima moraju iskazivati s uključenim PDV-om, dakle ono što krajnji korisnik plaća.