FOTO/VIDEO  OnePlus One

smarthphone, oneplus one
OnePlus One ima jedan i jedini zadatak, a to je ponuditi sve ono što nude brand name odlikaši ali po znatno nižoj cijeni. Evo i recenzije iz koje ćete saznati sve ono što vas zanima o njemu.
DIZAJN I ERGONOMIJA

Budući da je OnePlus kao startup tvrtka dobrim dijelom izišla iz gnijezda kineskog proizvođača Oppo, ne čudi što OnePlus One dizajnerski jako podsjeća na Oppo Find 7. Riječ je o prilično velikom i robusnom polikarbonatnom zmaju opremljenim velikim 5.5-inčnim zaslonom. Da se tako veliki zaslon može smjestiti u još kompaktnije gabarite pokazao nam je LG G3 no ni OnePlus One nije nesavladiva prepreka. Treba samo imati veće ruke i spretnije prste.

Iznad i ispod ispod 5.5" zaslona ima dosta prostora. Gore je zvučnik slušalice, LED lampica obavijesti, senzori i oko prednje kamere, a ispod su tri kapacitivne navigacijske tipke, opet s izuzetno slabašnim i anemičnim pozadinskim osvjetljenjem od kakvog je patio i Oppo Find 7. To doista iritira i kvari dojam inače vrlo solidno izrađenog uređaja.Na lijevom boku je vrlo dobro izvedena tipka kontrole glasnoće te pretinac s utorom za mikro SIM karticu, a na desnom ista takva tipka Power za kojom ni nećete pretjerano često posezati jer je podržano uključivanje zaslona dvostrukim tapkanjem po njemu. Na gornjem bridu je 3.5 mm izlaz za slušalice s jednim od sekundarnih mikrofona, a na donjem mikro USB za sinkronizaciju i punjenje, glavni mikrofon te dva prilično glasna zvučnika, svaki iza svoje rešetke.

Leđa uređaja su blago zakrivljena, a prekrivena su plastičnim/polikarbonatnim stražnjim poklopcem, u ovom slučaju bijele boje i mat završnog sloja posve otpornog na otiske prstiju. Tamo straga ćete naći oko 13 MP kamere s dual LED bljeskalicom ispod, još jednim sekundarnim mikrofonom i OnePlus logom još nešto niže. Stražnji se poklopac navodno može skinuti posebnim alatom no samo za potrebe zamjene s nekim drugim poklopcem druge teksture i dizajna. Takvi će navodno biti ponuđeni uskoro. Inače nema razloga skidati ga jer je ispod samo integrirana baterija bez ikakvih dodatnih utora.

Kvaliteta izrade je za jedan plastični telefon na prilično visokom nivou i definitivno nema nikakve veze s onim što biste nazvali tipičnim kinezom. Ništa ne krcka ni ne šuška i djeluje prilično robusno. Prednjica je zaštićena Gorilla Glass 3 zaštitom što svakako pozdravljamo. Kako bi se ponio u strastvenom poljupcu s asfaltom ili nekom drugom tvrdom i okrutnom podlogom ne mogu biti siguran.
ZASLON

oneplus one recenzija

OnePlus One ima brojne adute, a jedan od njih je svakako i njegov odličan 5.5-inčni IPS LCD zaslon rezolucije 1080 x 1920 što mu daje izdašnih ~401 točku po inču. Riječ je o prostranu zaslonu vrhunske oštrine prikaza, živih boja, odlične čitljivosti iz najširih kutova gledanja te solidnom razinom maksimalnog osvjetljenja unutra i vani. Apsolutno je odličan za surfanje, igranje igrica te uživanje u multimediji. Gorilla Glass 3 zaštita mu je svakako plus, a pozdravljam i to što se zaslon može uključiti dvostrukim kucanjem po njemu pa ne morate toliko često posezati za tipkom Power. Da biste ga isključili morat ćete na isti način pokucati po statusnoj traci koja je prilično visoko gore pa nabavite dug palac.
KAMERE

oneplus one recenzija

OnePlus One ima dvije prilično dobre kamere. Na leđima je 13 MP kamera s dual LED bljeskalicom i podrškom za 4K videozapise. Glavna kamera raspolaže Sonyevim 13 MP senzorom, optikom sačinjenom od 6 elemenata i otvorom blende f/2.0 što bi trebalo omogućiti prilično dobre fotke u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Sprijeda je također vrlo dobra 5 MP širokokutna kamera za video chat i selfije, a snima u 1080p kvaliteti.

Kamera aplikaciju kao uostalom i cijeli softver potpisuje CyanogenMod pa sučelje kamere izgleda dosta drugačije od onog što ste dosad imali prilike vidjeti. S desne strane tražila su tri velike kružne tipke okidača fotoaparata, video kamere i panorame. Dolje su virtualne tipke kontrole blica, odabira stražnje/prednje kamere, Postavki u kojima ćete prčkati po ISO vrijednostima, brzini zatvarača, načinima fokusa i slično te kružna tipka za podešavanje kontrasta, temperature boja, timera, lokacije te odabira među hrpom preddefiniranih načina snimanja kroz koje listate i povlačenjem prsta s vrha zaslona premda dolje.

Podržan je naravno i HDR, a fokus možete kontrolirati ručno dodirom zaslona kako u fotoaparatu, tako i u video kameri. Video snima u 4K rezoluciji, a vjerojatno ćete više koristiti standardni 1080p ili 720p koje možete snimati i u slow motionu.

Što se kvalitete fotografija i videzapisa tiče, riječ je o solidnoj i brzoj kameri s kojom ćete postizati vrlo dobre rezultate u različitim uvjetima osvjetljenja premda sam u mračnijim uvjetima očekivao još svjetlije fotke. Dual LED blic je dosta jak i lijepo osvjetljuje i u totalnom mraku. Izostanak optičke stabilizacije slike CynogenMod je pokušao što bolje softverski nadomjestiti i u tome su u dobroj mjeri i uspjeli

OnePlus One je vrlo zanimljiv uređaj i u softverskom smislu jer je prvi službeni CyanogenMod uređaj u svijetu. Riječ je o najpoznatijem custom ROM-u za Androide koji onaj izvorni Android OS kakvim ga zamišlja Google, dodatnim trikovima podiže na viši ni nivo no ne na način kako to čine brand name proizvođači svojim skinovima poput Samsungova Touchwiza ili HTC-eova Sense sučelja.

CyanogenMod 11s ovdje je temeljen na Androidu 4.4.2 KitKat, a njegova najvažnija značajka je izuzetna prilagodljivost jer se zaključani zaslon i početni zaslon sa svim ikonicama mogu mijenjati odabirom tema, stilova, fontova, animacija, zvukova i baš svega. Ako tako želite, vaš će OnePlus One u jednom trenutku izgledati kao Nexus 5, a u drugom kao Galaxy S5. Cijelo more raznoraznih tema dostupno je kroz aplikaciju Themes Showcase. Korisničko sučelje podržava hrvatski jezik no unutar njega ćete naći dobar dio stavki koje nisu prevedene s engleskog. Nasreću onih kineskih hijeroglifa nema.

Početni zaslon ima čini mi se bezbroj stranica koje možete dodavati unedogled i ukrašavati prečacima, mapama i widgetima po volji. Dolje je dock s vama najvažnijim aplikacijama i prečacem za skok u ladicu sa svim ostalim instaliranim aplikacijama. Povlačenjem lijevog dijela statusne trake premda dolje otvara se Centar za obavijesti s jednim kliznim redom sistemskih sklopki za Wi-Fi, podatke, zvukove, kontrolu rotacije zaslona i slično, a ispod toga se nižu prispjele obavijesti. Povlačenjem više desnog dijela te statusne trake, otvara se Ploča sa brzim postavkama i prečacem za skok u glavne Postavke.ONEPLUS-ONE-RECENZIJA-SCREENSHOT2

U glavnim Postavkama ćete pronaći hrpu toga što donosi CyanogenMod Android pa ćete dobiti pristup baš svemu. Osim odabira tema koje mijenjaju cjelokupni izgled moguće je prilagođavati gotovo sve stavke sučelja, izgled i funkcionalnosti početnog i zaključanog zaslona, funkcije kapacitivnih tipki ispod zaslona, što koja od njih radi kad ju taknete jednom, dvaput ili kad ju dulje zadržite. Možete prilagođavati izgled statusne trake, prikaza baterije, centra za obavijesti i baš svega.

Internetski web preglednik je ovdje Google Chrome, koji posao odrađuje poslovično vrhunski. Web stranice se učitavaju brzo, a pinch-to-zoom radi super glatko. Zahvaljujući velikom zaslonu, surfanje je ovdje milina pa i više od toga.

Virtualna tipkovnica je ovdje standardna Google Android tipkovnica i odlična je. Prostrana i precizna, a podržava i hrvatski jezik s ispravcima.oneplus one recenzija

U multimedijalnom smislu OnePlus One vas definitivno neće razočarati. Bez problema vrti i najzahtjevnije video formate u full HD kvaliteti. CynogenModova Galerija izgleda lijepo i nudi puno toga premda će isprva izgledati pomalo zbunjujuća. Reprodukcija zvuka je odlična, a zvuk iz dvaju zvučnika na donjem bridu je prilično glasan i kvalitetan. Nažalost u paketu nećete pronaći i slušalice pa se za njih morate pobrinuti sami. Aplikacija AudioFX je ovdje od koristi pa omogućuje prilagodbu reprodukcije zvuka kroz zvučnike i slušalice.

Od igrica sam isprobao Real Racing 3, Temple Run 2 i Dead Trigger 2, a OnePlus One ih sve jede za doručak i traži još. Ne vjerujem da ćete naći neku koja neće raditi glatko.

 

Od predinstaliranih aplikacija nema toga naročito puno što i pozdravljam jer s 16 GB podatkovnog prostora bez podrške za memorijske kartice to ne bi imalo naročita smisla. Od korisnijih mogu istaknuti spomenuti AudioFX, nespretno prevedenu Baklju - lampu koja koristi LED bljeskalicu, Disk za pristup Google Disku, File Manager i Screencast za snimanje onoga što se dešava na zaslonu. FM Radio aplikacije nema jer FM radio nije podržan.
PERFORMANSE I BATERIJA

oneplus one recenzija

OnePlus One svojim iznutricama posve parira aktualnim perjanicama na Android tržištu. Unutra je Snapdragon 801, čije 4 Krait jezgre ovdje kucaju taktom 2.5 GHz uz pomoć 3 GB RAM-a i 16/64 GB interne memorije bez mogućnosti proširenja mikro SD karticama. Uz to tu je i moćna Adreno 330 grafika. Web stranice učitava brzo, multimediju reproducira bez muke, vrti najzahtjevnije igrice, a korisničko sučelje je glatko k'0 pašteta na plaži.

Što se telefonije tiče, nisam imao nikakvih problema, Zvuk u slušalici je prilično glasan i solidne kvalitete. Podržane su i 4G brzine mobilnog interneta, što omogućuje vrhunsko iskustvo surfanja u pokretu.

Podržano je priključivanje USB OTG memorijskih stickova uz adekvatan adapter.

Ispod poklopca je integrirana baterija, kapaciteta 3100 mAh i osigurava doista impresivnu autonomiju za ovako moćan uređaj s 5.5-inčnim zaslonom u full HD rezoluciji. S prosječnim korištenjem i uključenim svim oblicima povezivosti možete očekivati otprilike dva dana autonomije i punjenje svaku drugu noć, a ako isključite 4G i nakon što ga prestanete gnjaviti svakih 5 minuta, možete očekivati i više. Impresivna je optimizacija koja se očituje gotovo nikakvom potrošnjom u mirovanju noću. Kao nekakav orijentir vam može poslužiti i podatak da za sat vremena reprodukcije 1080p videa pojede tek 15% baterije, a za 20 minuta Real Racinga 3 ipak ode 12% kapaciteta.
ZAKLJUČAK

Lijepo je što je zakon tržišta učinio svoje pa sada i ovako zanimljivi i egzotični uređaji pristižu i u ove krajeve. Dosad dostupan samo kroz iritantni sustav pozivnica, OnePlus One se sada može naručiti iz oneplus.eu web shopa, a po cijeni od oko 2500 kuna s dostavom i uračunatim svim porezima, nudi impresivan smartphone iz premium segmenta s tek nekoliko mana. On u biti hadverski nudi sve što nude i brand name perjanice no po znatno povoljnijoj cijeni. Tko bi poželio više.
GDJE I KAKO KUPITI ONEPLUS ONE

OnePlus One bez pozivnice možete naručiti iz oneplus.eu webshopa sa sjedištem u Italiji otkud ga u zemlje EU možete dobiti po cijeni od 289 eura za 16 GB verziju i 329 eura za 64 GB verziju uređaja plus troškove dostave DHL-om (oko €36). Uređaj pritom stiže na vašu adresu u roku od 2-3 dana. Ako naručujete iz Hrvatske ili Slovenije te pri kupnji odaberete EU skladište nećete imati nikakvih dodatnih troškova, poreza, carina i ostalog. Sve upite o uvjetima kupnje i servisnoj podršci te jamstvu možete postaviti na

http://oneplus.eu/contact-us ili na https://www.facebook.com/oneplus.eu .