Od 1. srpnja niže cijene telefonskih poziva unutar EU

prisluškivanje, Sipa, oba, BIH, prisluškivanje, Kanadska obavještajna služba, američka NSA, Wi-Fi signal, špijunski software, propisana kazna, uporaba mobilnog, mobitel, cijene roaminga, eu, Hrvatski Telekom, Vipnet, Tele2, Zračenje mobitela, mobitel, dozvoljena količina zračenja, mobiteli, zračenje, prisluškivanje, policija, prevare, prevareni, poziv, prevara
Od 1. srpnja domaći će operateri svojim korisnicima, navode, ponuditi i dodatne pogodnosti

S prvim danom srpnja cijene roaminga ponovno će pojeftiniti, što će biti drugo pojeftinjenje od ulaska Hrvatske u Europsku uniju u srpnju prošle godine. Tada su, zbog ulaska u EU, cijene roaminga značajno pale - u nekim slučajevima i do šest puta - dok će sada pojeftinjenje biti znatno blaže, ali svakako dobrodošlo.

Hrvatski Telekom i Vipnet odgovaraju kako će, počevši od 1. srpnja, u skladu s Uredbom o roamingu EU-a i mišljenjem HAKOM-a kao hrvatskog regulatornog tijela, sniziti cijene svojih usluga roaminga iz zemalja Europskog gospodarskog prostora (EEA), što uključuje sve članice EU-a te Island, Lihtenštajn i Norvešku. Cijena odlaznog poziva u zemlje EU-a te Island, Norvešku i Lihtenštajn, kao i odlaznog poziva prema Hrvatskoj iz tih zemalja, s uključenim PDV-om, iznosit će 1,81 kunu, dok je prije bila 2,27 kuna. Cijena dolaznog poziva iznosit će 0,47 kuna, za razliku od prijašnjih 0,66 kuna, dok će cijena SMS-a biti smanjena sa 0,75 na 0,57 kuna. Cijena 1 MB data prometa, kao i MMS-a iznosit će 1,90 kuna, dok je prije bila 4,26 kuna.

Tele2 najavljuje pak još nešto niže cijene od dva najveća konkurenta, pa će odlazne pozive iz roaminga unutar EU prema ostalim EU destinacijama, kao i poziv prema Hrvatskoj, naplaćivati 1,45 kuna po minuti, za razliku od prijašnjih 2,27 kuna, dolazni poziv u roamingu u EU će naplaćivati 0,38 kuna (prije 0,66), SMS poruku tijekom roaminga u EU će naplaćivati 0,46 kuna (prije 0,75 kn), a MMS u roamingu u EU 1,53 kuna (prije 4,26 kn). Podatkovne usluge će pak naplaćivati 1,53 kuna za 1 MB (prije 4,26 kn) .

Do ulaska Hrvatske u EU, podsjetimo, mobilni su odlazni pozivu u roamingu koštali od šest do čak 11 kuna, ne uključujući PDV, dolazni pozivi od 2,4 do 6,4 kune, a cijena SMS-a, primjerice, 0,75 kuna.
Od 1. srpnja ove godine domaći će operateri svojim korisnicima, navode, ponuditi i dodatne pogodnosti. Rezidencijalnim i poslovnim pretplatnicima, kao i korisnicima bonova te Simpa korisnicima, HT će, primjerice, osigurati povećanje broja minuta za dolazne i odlazne pozive unutar Travel&Talk opcija. U roamingu će moći razgovarati za deset, 50 i 70 minuta više, ovisno o opciji, za isti iznos mjesečne pretplate. Bit će povećana i količina megabajta unutar opcija Travel&Work za 25, 100 i 500 MB, ovisno o opciji, a istodobno se smanjuje mjesečna naknada na opcijama Travel&Surf do 50 kuna mjesečno i Data Roaming M2M 25MB za 40 kuna mjesečno. Tako će od 1. srpnja sedam dana neograničenog surfanja u zemljama EU-a, na Islandu, u Norveškoj i Lihtenštajnu, Srbiji i BiH koštati sto, umjesto dosadašnjih 150 kuna, ističu u HT-u. Napominju i kako megabajti uključeni u Travel&Surf L opciji kod pretplatnika vrijede ne samo za zemlje EU-a te Srbiju i BiH, nego i za dodatnih pedesetak najposjećenijih zemalja u koje korisnici putuju i s kojima posluju.

novilist.hr