BiH pri dnu po brzini mobilnog interneta

mobilni internet
Primjera radi, najbrži mobilni internet ima Južna Koreja s 41,34 Mb/s. Kad je u pitanju vrijeme koje korisnici provedu na Wi-Fi vezi, bh. građani ga koriste 74 posto vremena, dok korisnici u Etiopiji na Wi-Fi-ju provode oko 70 posto vremena, piše Večernji list BiH.

U 93 od 95 zemalja koje su sudjelovale u istraživanju, korisnici mogu više od 50 posto vremena koristiti 3G ili bolje mreže, a u velikoj većini zemalja 3G ili bolje mreže su korisnicima na raspolaganju 75 posto vremena.

Što se tiče zemalja, u Južnoj Koreji, Japanu, Izraelu, Singapuru i Finskoj korisnici imaju 3G i bolje mreže na raspolaganju 93 posto vremena. A kad je u pitanju trošenje tog vremena, velik broj ljudi ga provodi na Skypeu, WhatsAppu, Viberu, Messengeru... a to su aplikacije za besplatnu komunikaciju, pozive i poruke, koja se odvija preko interneta.

Cilj je uvesti regulacije koje izjednačavaju korištenje navedenih platformi s telekomunikacijskim operaterima. Takve platforme itekako su ugrozile zaradu velikih teleoperatera i to bi uskoro moglo biti regulirano posredstvom Europske komisije jer teleoperateri tvrde da im takozvana nelojalna konkurencija otima tržište.

Vrijeme će pokazati hoće li i na koji način ovo potpuno biti regulirano, ali promjene stižu i korištenje bežičnog interneta u BiH moglo bi itekako pasti ako se uvede plaćanje komunikacijskih platformi.