FOTO  Mladi Španjolci tjedan dana užarili atmosferu u Drvaru

drvar, Španjolci
...župe sv. Terezije Benedikte od Križa u Madridu, predvođena dvojicom svojih svećenika don Marianom Jose Funchalom i don Jorgeom Raul Vargasom. Osim mladih Španjolaca, u ovoj je skupini bilo i nekoliko državljana Argentine.

Cilj ovog posjeta je bio realizirati duhovno-radni kamp mladih Španjolaca i domaćih mladih iz župe Drvar kroz zajedničke volonterske radne akcije, molitvu, sport, izlete, druženje i druge aktivnosti. Kako bi se stvorio prisniji odnos sa sredinom u koju su došli, svi su gosti bili smješteni po obiteljima u župi, a u susret su izašle i neke pravoslavne obitelji koje su mladim Španjolcima ponudile smještaj.

Gosti iz Španjolske stigli su u Drvar u petak 24. srpnja 2015. zrakoplovom preko Barcelone i Splita, te autobusom koji ih je doveo iz Splita u Drvar. Župljani župe Drvar - na čelu sa župnikom don Davorom Klečinom - priredili su im ispred župne crkve sv. Josipa srdačan i topao doček pjesmom „Viva Espana" Manola Escobara, dok je na pročelju crkve bio okačen dvojezični natpis na španjolskom i hrvatskom „Bienvenidos - Dobro došli". Cijelo vrijeme trajanja ljetnog kampa na drvenom zvoniku pored crkve bile su okačene zastave Španjolske i Bosne i Hercegovine.

Svaki radni dan ovoga kampa započinjao je okupljanjem pred crkvom domaćih mladih i gostiju te molitvom, a potom su se svi dijelili po radnim skupinama i po naputcima organizatora odlazili na različite aktivnosti. Sastavni dio svakog dana su bila i zajednička druženja na obrocima u kripti crkve, kao i zajedničko slavljenje svete mise u crkvi na španjolskom i hrvatskom jeziku, te večernje duhovne točke i zabava u gradu.

Osim nekih radnih aktivnosti vezanih za župu, kao npr. čišćenje i uređivanje zapuštenog katoličkog groblja u Drvaru te crkvenih prostorija i crkvenog okoliša, mladi su volonteri - dogovorom župe i nadležnih gradskih struktura - imali i akciju čišćenja zapuštenih sportskih terena na Sportskom centru u Drvaru, a u suradnji s djelatnicima Crvenog križa iz Drvara očistili su gradsko dječje igralište. Također su s volonterima Crvenog križa obilazili po selima u blizini Drvara stare i nemoćne osobe, te im pomagali u čišćenju njihovih domova.

Posebno upečatljiva i simpatična je bila zajednička inicijativa učenika Srednje škole Drvar i mladih volontera iz Španjolske - u sklopu projekta „Živimo ljubav i snove bez nasilja"- u kojoj su se po ulicama Drvara prolaznicima pisale i dijelile poruke ljubavi i mira, a mladi Španjolci u svojoj prepoznatljivoj temperamentnosti otišli i korak dalje te prolaznicima dijelili tzv. besplatne zagrljaje (free hugs) i poljupce (abrazos y besos), i zaigrali poznati latino ples „makarenu".

Boravak Španjolaca u Drvaru iskorišten je i za sportske aktivnosti pa je jedna njihova ekipa sudjelovala na Memorijalnom malonogometnom turniru u povodu Dana mučenika Banjolučke biskupije, koji se održao na Sportskom centru u Drvaru u organizaciji Udruge „Hrvatski pleter iz Drvara". Također je - u suradnji sa Srednjom školom Drvar - na školskom igralištu upriličena prijateljska košarkaška utakmica između Španjolaca i ekipe KK „Drvar". Na oba sportska događaja okupilo se nekoliko stotina gledatelja, dok je košarkašku utakmicu došao pogledati i načelnik općine Drvar Stevica Lukač koji je podravio goste. Iako su u obe utakmice gosti poraženi, zajednički je dojam svih gledatelja da su Španjolci pobjednici u navijanju jer su na oba sportska događaja svojim temperamentnim navijanjem - pokretima i pjesmom - držali atmosferu na visini.

Budući da je tih dana u Drvaru bilo više kulturnih i sportskih zbivanja, mladi Španjolci su svojom nazočnošću bili posvuda prepoznatljivi i dočekivani sa simpatijama.

Nedjelja kao neradni dan iskorišena je za obilazak Nacionalnog parka Una i dva najljepša slapa - Štrbačkog buka i slapova u Martin Brodu gdje su gosti imali priliku posjetiti i pravoslavni manastir Rmanj. Također je jedno poslijepodne iskorišteno i za kupanje na rijeci Unac, na novouređenom kupalištu Rodića vir nedaleko Drvara.

Budući da je boravak Španjolaca u Drvaru bio u tjednu u kojem se svake godine 27. srpnja obilježava Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije, mladi gosti iz Madrida dali su poseban pečat ovogodišnjoj komemoraciji. Sudjelovali su na svetoj misi, koju je u zajedništvu s pomoćnim biskupom mons. Markom Semrenom i 20-ak svećenika, predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, te dali svoj aktivni doprinos pjesmama i čitanjima na španjolskom jeziku. Nakon svete mise biskup Komarica se zadržao u dužem razgovoru s gostima i zahvalio im za njihov dolazak. Zaključili su da će plodovi ovog posjeta biti još više vidljivi u budućnosti, jer je to tek prvi korak u ostvarenju prijateljstva i suradnje Madrida i Drvara, odn. Madridske nadbiskupije i Banjolučke biskupije.

Predzadnjeg dana boravka, mladi Španjolci su pošli u Bosansko Grahovo gdje su sudjelovali u akciji čišćenja središta grada od smeća.

Domaćini su zadnju večer - u znak zahvalnosti - gostima priredili oproštajnu večeru i „feštu" koja je potrajala do dugo u noć.

Zajednički je dojam - ne samo župljana Drvara nego brojnih drugih građana - da su mladi Španjolci unijeli neku posebnu živost, vedrinu i veselje koje se osjećalo „u zraku" svih dana njihova boravka u gradu. Gosti su pak ostali dirnuti gostoljubivošću i srdačnošću domaćina ali i svih ovdašnjih ljudi, jer su mnogi pojedinci željeli darovati nešto gostima, pa makar bocu soka ili vode.

Gosti iz Španjolske otputovali su u petak 31. srpnja 2015. u Međugorje gdje će ostati tjedan dana na međunarodnom Festivalu mladih.