Misteriozna rupa duboka šest metara otvorila se na Bašči

rupa
...opkopa na koprivničkom sajmištu.

Može biti atrakcija

- Ukazala se ogromna rupa promjera od tri-četiri i dubine od šest metara. Jedino smo s baterijom mogli vidjeti dno i primijetili smo od oko metar visine zid od cigle - otkrio nam je Renato Labazan, direktor koprivničke Turističke zajednice i glavni čovjek manifestacije koja tradicionalno okuplja desetke tisuća posjetitelja.

Pitanje svih pitanja trenutačno je postoji li zbog te rupe bilo kakva opasnost.

- Naravno da se na tom prostoru ne bude ništa radilo niti će se kretati, a sve smo i dobro zaštitili da ne bi došlo do neželjenih situacija - dodao je on.

Radovi i istraživanja će se nastaviti nakon održavanja Renesansnog festivala, kaže, ali to će prepustiti stručnjacima iz muzeja.

- Mi bismo voljeli da to bude značajno otkriće. Ovakva stvar intrigira, poigrava se našom maštom. Postoji naša slikovnica ‘Koprivnko i tajna crne rupe', ovo je nešto slično, i moglo bi ispasti da to uopće nije priča i bajka, nego istina - pomalo u šali je rekao Labazan i zaključio da će možda dogodine ta rupa biti atrakcija festivala.

Kustos koprivničkog muzeja Robert Čimin jučer nam je kazao da zbog kiše ne vidi dovoljno da bi mogao govoriti o možebitnom bunaru, kanalizacijskom vodu ili nečemu sličnom.

Bune dimenzije

- Ova rupa ima oblik bunara, ali buni nas prevelika dimenzija rupe. Ako je promjer četiri metra, to bi bio bunar koji bi opskrbljivao cijelu Podravinu, a ne samo Koprivnicu. Međutim, položaj bi mogao ukazivati na bunar, budući da se s južne strane tvrđave nalazila gradska varoš, odnosno podgrađe, selo - ističe on.

- Ako je riječ o nekakvoj modernoj konstrukciji, isto tako može biti i bunar iz 20. stoljeća, povezanoj s vojskom koja je boravila na prostoru današnje Oružane i oko nje, tada zasigurno izostaju svi kartografski i katastarski podaci, budući da vojska u to vrijeme nije to ucrtavala u karte - pojasnio je Čimin.

Kako bilo, sreća je velika da se rupa nije otvorila pod trgovcima koji već godinama dolaze na sajam i svoje kamione ondje parkiraju.

Foto: Marijan Sušenj/PIXEL

vecernji.hr