Koliko hrane za ljetovanje možete prenijeti preko granice

ljetovanje, hrana za jelo, granica
Hrvatska

Putnicima koji ulaze u Hrvatsku nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz trećih zemalja, među kojima je i BiH. Smije se unijeti do pet kilograma voća i povrća osim krompira, a majke mogu ponijeti do dva kilograma mlijeka u prahu. S druge strane, možete ponijeti 200 cigareta ili 250 grama duhana, litar alkoholnog pića (udio alkohola veći od 22%) i 2 litra pića sa udjelom alkohola manjim 22%, 5 litara vina ili 16 litara piva.

Crna Gora

Crnogorski carinici će dozvoliti unos dječije hrane koja je jasno deklarirana i do 5 kilograma svježeg voća i povrća, osim krompira. Punoljetne osobe smiju u ručnom prtljagu ponijeti 200 cigareta ili 250 grama duhana, jedan litar alkoholnog pića u originalnoj ambalaži, 5 litara drugog pića i 5 litara flaširane vode.

Grčka

U Grčku je zabranjen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz država koje nisu članica EU. Možete ponijeti do dva kilograma hrane i mlijeka u prahu za bebe i do 5 kilograma svježeg voća i povrća, osim krompira. Dozvoljeno je unijeti 40 cigareta ili 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana kao i litar žestokog alkoholnog pića, dva litra alkoholnog pića sa udjelom alkohola manjim 22%, 4 litra vina i 12 litara piva.

Makedonija

U Makedoniji putnici mogu unijeti jedan kilogram voća i povrća, kao i hljeb, makarone i rižu u razumnim količinama. Takođe, strani državljani mogu unijeti 200 cigareta ili jedan boks/250 grama duhana, a punoljetna lica i 1 litar alkoholnog pića, litar vina, 50 ml parfema ili 250 ml toaletne vode.

Bugarska

U Bugarsku je zabranjen unos mesa, mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda. Dozvoljeno je unos dva kilograma hrane za bebe u originalnom pakovanju, kruha, instant juhe, ali i krompira, povrća i voća do dva kilograma po putniku. Putnici u Bugarsku mogu ponijeti 200 komada cigareta ili 250 grama duhana.

(Vijesti.ba / NN)