Kako ukloniti fleke od sunca na licu

zena sa sesirom
Pojavljuju se zbog veće koncentracije pigmenta melanina najčešće kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu bez adekvatne zaštite, mogu biti nasljednog faktora, može ih uzrokovati i starenje kože, neravnoteža hormona, nepravilna njega kože, stres, trudnoća, akne i razne štetne kemikalije u kremama, piše jutarnji.hr.

Nos, obrazi i čelo najizraženiji su dijelovi tijela prema suncu, pa se i zbog toga fleke pojavljuju najviše na tom područuju. Ovisno o tipu kože, odnosno o svjetlijoj ili tamnijoj puti mogu biti jače ili slabije izražene. Osobe svjetlije puti imaju nešto izraženije mrlje zbog velike količine pigmenta feomelanina koji sadrži koža. Trajno uklanjanje je nemoguće, ali se adekvatnom zaštitom i prehranom bogatom vitaminima može spriječiti njihovo širenje i nastajanje novih.

Kako spriječiti pojavu fleka od sunca na licu

Potrebna je svakodnevna zaštita i njega lica kako bi se fleke izbjegle, ublažile ili spriječilo njihovo nastajanje. Za početak potrebno je posijetiti dermatologa kako bi mogao utvrditi koji tip kože imamo i kako je tretirati bez neželjenih posljedica. Kod svakog izlaganja suncu preporučuje se koristiti zaštitinu kremu faktora 50, kako bi koža bila stalno pod zaštitom, te nositi šiltericu ili šešir kako lice ne bi bilo izloženo direktno suncu. Kozmetički tretmani kao što je mehnički piling, odnosno mikrodermoabrazija većinom su financijski nedostupni, ali ih neki ni ne preporučuju jer su vrlo teški i štetni za nježnu kožu lica. Prirodne kreme i preparati uvijek su dobro došli za zdravlje organizma i liječenje , pa ih je prema tome najbolje koristit i u ovom slučaju.

ermatolozi savjetuju izbjeljivanje kremom od slatkog korijena koju je potrebno koristit tijekom jesenskih i zimskih dana, a ako se koristi u ljetnim mjesecima tada isključivo kao noćna krema. Osim slatkog korijena tu su i neke druge ljekovite namirnice: limunov sok - sadrži kiselinu koja uklanja fleke, dezinficira kožu i sužava pore, papaja - čisti kožu, potiće razvoj nove i sprečava stvaranje melanina, peršin - bogat je vitaminima C i A, te je dobar u ublažavaju fleka na licu.

Nemojte zanemarivati kožu lica, pružite joj svakodnevnu njegu i zaštitu, a ona će vam vratiti svojim lijepim i zdravim izgledom.