Jeste li svjesni svih opasnosti ljetovanja?

Kad imunitet padne zbog burnih provoda, infekcije su neizbježne. A i broj neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti svake se godine ujesen povećava, upozoravaju stručnjaci, piše tportal.hr.
Zdravstveni rizici tijekom ljetovanja sve su veći s obzirom na način života, putovanja, boravak na moru, uživanje u suncu i kupanju, pa i novim poznanstvima.

Pretjerano sunčanje na prvom je mjestu među zdravstvenim rizicima. U želji za preplanulim tenom, kako bi se iskoristio svaki dan ljetovanja, mnogi zaborave na oprez, pa opekline, plikovi i ljuštenje kože postaju 'suvenir'. No, koža pamti, a posljedice se vide tek mnogo kasnije. Osim opeklina od sunca, i one koje nanose vlasulje i meduze mogu biti vrlo nezgodne, baš kao i premalo sna, neredovita ili pak pretjerana prehrana te konzumacija alkohola. Posebno su podložne upalama i infekcijama osobe ženskoga spola.

'Iako većinom svi sve znaju o rizičnim seksualnim kontaktima, broj trudnoća i pobačaja uvijek je veći u jesenskim mjesecima. Kontracepcijska pilula, spirala, prezervativi... Sve je svima poznato, no 'nezgode' se događaju, a problem je tim veći jer je partner u pravom smislu riječi - privremen', upozorava ginekolog, prof. dr. Dražen Postružnik. Emergentna kontracepcija, tzv. pilula za jutro poslije, najlošiji je izbor.

No problem češći od trudnoće jesu 'ljetni suveniri' - razne genitalne infekcije čiji uzrok jest, no ne mora nužno biti promiskuitetan način života. Nije riječ samo o spolno prenosivim bolestima, nego i o infekcijama ostalim uzročnicima (npr. Escherichia coli) koje se u normalnim uvjetima učinkovito blokiraju imunim reakcijama stanica, a ljeti se uz pad imuniteta mogu zakomplicirati.

ZA KRAJ:

Ljetni susreti nose visok rizik od spolno prenosivih bolesti. Ne upuštajte se u seksualne odnose bez zaštite.

Opekline od sunca mogu rezultirati plikovima, guljenjem kože, temperaturom i osipom, a u najgorem slučaju i melanomom.

Vlasulje i meduze, neugodni i bolni susreti sa žarnjacima rezultirat će plikovima kojima će dugo trebati da puknu i osuše se, zato oprezno s odjećom.

Uvijek isperite uši nakon kupanja u moru - infekcije i upale uha su česte jer morska voda nije uvijek posve čista i bezopasna, pa, kad ostane u ušnoj šupljini, može izazvati ozbiljne upale i jake bolove.

Susret s ježincima može biti koban ne izvadite li bodlju u potpunosti i dezinficirate ranu. Riskirate ozbiljnu infekciju na mjestu uboda, najčešće na stopalu.

Perite ruke! Crijevne viroze redovita su pratnja ljetnih mjeseci. Perite ruke, izbjegavajte vodu iz slavine te perite voće i povrće, ne kupajte se u plićaku...

Presvlačite se - ako ste u mokrom kupaćem kostimu možete dobiti upalu mjehura. Propuše li vas vjetar kroz mokru tkaninu ili se tuširate u hladnoj vodi, računajte na antibiotike. Oprez - zanemarena upala mjehura može dovesti do upale bubrega.

Oprezno s hranom - hrana koja nije termički obrađena i ona koja sadrži jaja može biti kobna. Pripazite pri izboru školjaka zbog moguće alergije.