Hercegovački pas Ban Sokol proglašen najboljim na svijetu

Ban Sokol , natjecanje, Pas tornjak
...u razredu zrelih mužjaka i 2. mjesto u kategoriji od svih mužjaka. Na ovom najprestižnijem svjetskom psećem natjecanju izloženo je oko 30 tisuća pasa iz čak 68 država svijeta a Hercegovački pas Ban Sokol, osvojio je simpatije izuzetno strogog žirija i time BiH svrstao na sami vrh ljestvice posjedovanja najcjenjenijih svjetskih psećih pasmina

Zadovoljstvo sudaca

Ante Brajko vlasnik Bana Sokola istaknuo je kako se nije nadao ovakvom prestižnom plasmanu svoga psa.
"Talijanski sudac koji je ujedno bio i jedan od najstrožijih sudaca vodi jako puno računa o čistoći i njegovanosti psa. On je bio oduševljen iskonskom psećem nagonu, energijom i karakteru mog psa koji je neustrašivo šetao po dvorani. U velikoj hali gdje je bilo na desetine rasa koji su čak i krupniji od tornjaka, Ban Sokol je u svakom smislu dominirao. Suci su narušili protokol čak 20 minuta diveći se i analizirajući Sokola što nas je zaista fasciniralo. Bio sam u isto vrijeme i preponosan i presretan", istaknuo je Brajko.
Na natjecanju je nazočilo 200 uglednih kinoloških sudaca koji su pomno birali najljepšeg psa. Između ostalog ocjenjivala se ljepota psa, stas, zadnje i prednje noge, zubi, uši dlaka i držanje. Ban Sokol je najviše oduševio žiri svojom prirodnom ljepotom i odvažnošću. Tijekom osmosatnog natjecanja upravo Ban Sokol imao je podignut rep kao da je spreman za borbu, dok su ostali psi čim je završio natjecateljski dio spustili rep što je dokazalo dodatnu odvažnost ovog psa.

Ban Sokolovi neprijatelji

Ban Sokol potječe iz uzgajivačnice Petra Bakule iz Posušja a vlasnik Ante ga je dobio na poklon od prijatelja. Prema Antinim riječima, sasvim slučajno pojavio se gospodin zainteresiran da vidi njegovog psa. Riječ je bila o Perici Jukiću predsjedniku kinološkog saveza BiH koji je u prolazu vidio Antinog psa. Učinio mu se tako lijepim da je odlučio da potraži kontakt i kaže Anti kako ima pravo blago od psa koji bi zasigurno mogao imati dobre rezultate na natjecanjima. Jukić je za Dnevni list kazao potvrdio sve navode ali i dodao nekoliko riječi o samom World dog show-u.

"Svi psi iz naše države opravdali su očekivanja a posebice Ban Sokol koji je odnio ove vrijedne nagrade. Sokol je pokazao kakvi to potpuno prirodni psi žive na području od Mostara prema središnjoj Bosni. Svi psi su pokazali svoju izvornost, netaknutost i dominantnost a BiH je ovim plasmanom dala značajan doprinos svjetskoj kinologiji", kazao je Jukić.

Ban Sokol je inače miljenik svoga susjedstva u Šujici pored Tomislavgrada gdje živi i obitava. Zbog njegove mirne naravi vole ga i djeca i odrasli. I on sam jako voli djecu i ljude općenito. Jedini neprijatelji koje je do sad uspio registrirati njegov vlasnik su mačke i alfa mužjaci koje Ban Sokol ne podnosi niti osjetiti u svojoj blizini.

dnevni list