Hercegovac došao u Norvešku ‘na blef’ i našao posao za 16 dana; evo što savjetuje

norveška, blef, posao
Kad sam stigao nisam znao ni riječ norveškog, osim ‘lordag', subota, jer su me prijatelji zezali da ću jedva čekati taj dan - priča svoju priču Mateo Petric u Facebook grupi Idemo u Norvešku.

Odmah se bacio na traženje posla. Hodao je od vrata do vrata, najviše po hotelima, restoranima i kafićima. Ostavljao je životopise, a na internetu se javljao na svaki oglas koji mu se činio zanimljiv. Neki su mu se javili, neki ne, dobijao je odbijenice. U jednom trenutku se ponadao kad mu je neki Španjolac obećao posao u hotelu. ‘Mi stranci si moramo pomagati međusobno, dođi u utorak, imaš posao', rekao mu je. Bio je petak. Sav ozaren, Mateo se u utorak uputio u hotel da bi naišao na ispriku da od posla - ništa.

No, kako kaže, nije svako zlo za zlo. Dobio je poziv da dođe na intervju u jednu tvrtku. I dobio je posao. Samo 16 dana nakon dolaska u zemlju. Počeo je raditi 10. studenog. Radi u tvrtki koja ga ‘iznajmljuje' za razne poslove čišćenja i selidbe. Kaže da dosad nije digao ‘ništa teže od 5 kilograma'.

‘Dobrodošli u Norvešku'Mateo savjetuje pridošlice u Norvešku da se, umjesto u centralnu policijsku postaju, upute u neku od manjih postaja gdje se stvari puno brže rješavaju. On je to učinio i u policiji sve riješio u par minuta. Sa sobom, kaže, treba ponijeti ugovor s poslodavcem, putovnicu i dokaz da ste ostvarili primanja u Norveškoj. Dokaz će biti platna lista koju ćete dobiti za tjedan u kojem ste radili, bez obzira što vam plaća još nije isplaćena. ‘Dobrodošli u Norvešku', poručila mu je ljubazna službenica.

Nakon policije, savjetuje Mateo, uputite se u Skatt, norvešku poreznu upravu, s papirom koji ste dobili u policiji, putovnicom, ugovorom s poslodavcem i ispunjenim obrascem kojeg nađete na internetu. I ondje je sve obavio za samo nekoliko minuta. Tzv. D broj, koji dobivaju stranci koji dolaze raditi u Norvešku na manje od šest mjeseci, Mateo će dobiti poštom za najviše 10 dana. Tada će u banci otvoriti račun i dobiti skatt karticu koju će odnijeti svom poslodavcu, kako bi ovaj mogao znati koliko poreza od plaće mu odbija.

Mi samo možemo poručiti Mateu - želimo ti svu sreću!

 Bergen je grad na zapadnoj obali Norveške, na poluotoku Bergenshalvøyen. Administrativno je središte pokrajine Hordaland. Prema posljednjem popisu ima 275.400 stanovnika i drugi je najveći norveški grad. Bergen je međunarodna luka, ali i nacionalni centar visokog obrazovanja, turizma i financija. Lokalci govore prepoznatljivim ‘Bergensk' dijalektom. Bergen je u Norveškoj poznat kao Grad sedam planina.
Povećao se broj Hrvata u Norveškoj

Procjenjuje se da u Kraljevini Norveškoj živi oko 2.000 Hrvata i njihovih potomaka.
Prema saznanjima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Oslu došlo je do neznatnog povećanja broja Hrvata u Norveškoj, ali ono nije uzrokovano migracijom iz Hrvatske nego rađanjem treće generacije Hrvata u Norveškoj.

Status Hrvata u Norveškoj

Posebni zakoni o pravima i obvezama useljenika ne postoje, te se omogućuje stranim državljanima isti radno-pravni i socijalni tretman kao i za sve građane zemlje primateljice. Na snazi su određeni zakoni koji reguliraju useljenje, primitak u državljanstvo, stalni boravak, privremeni boravak i azil.

Norveško državljanstvo može se steći nakon boravka u zemlji u trajanju od najmanje sedam godina, uz sposobnost korištenja norveškog jezika.

Norveški Zakon o državljanstvu ne prihvaća dvojno državljanstvo.
Važno je također napomenuti da Republika Hrvatska s Norveškom primjenjuje međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.

croexpress.eu