Grupa JUB obilježava 140. godišnjicu velikom humanitarnom akcijom

jub boje

Uovoj godini JUB proslavlja jubilarnih 140 godina svoga postojanja. Okrugla godišnjica, sa kojom se mogu pohvaliti rijetke slovenačke firme, za JUB ima veliki značaj. Okrugli broj ukazuje na poštovanje tradicije, uposlenika, kupaca i okoline.

JUB je i pored neizvjesne ekonomske situacije u zadnjim desetljećima bilježio stalni rast, povećao broj uposlenika i proširio se na strana tržišta. Prije svega je svo ovo vrijeme očuvao blisku vezu sa kupcima koji su uvijek znali prepoznati kvalitet JUB-ovih proizvoda i ostali vjerni firmi. Firma je ostala slovenačka, sa domaćim vlasnicima, a sa svojim iskusnim stručnjacima koji stalno brinu o vlastitom razvoju. Sjedište firme se još od 1875. nalazi na istoj lokaciji, a fabriku su sa novim proizvodnim pogonima tokom godina širili, osavremenili i razvijali i u saradnji sa lokalnom zajednicom. Čvrsto opredjeljenje firme ostaje kontinuirani razvoj inovativnih i kvalitetnih proizvoda te usluga koje već tradicionalno cijene kako domaći tako i evropski kupci, te želja za očuvanje povjerenja i u budućnosti.

JUB je danas slovenačka, savremena i međunarodno priznata proizvodna firma sa jakim vlastitim robnim markama, kojih čak 75% prodaje van zemlje. Firma je prisutna na više od trideset tržišta i u top deset je najviše internacionaliziranih slovenačkih firmi. Sa više od 570 uposlenika posluje preko svojih trinaest zavisnih društava koje ima u deset država i koje su u 100-postotnom vlasništvu matičnog društva JUB-H d.d.

Okrugli jubilej u društvu JUB će ove godine obilježiti humanitarnom notom u krugu onih koji su već godinama njihovi vjerni kupci. Povjerenje i vjernost je već tradicionalno obostrano zato će JUB svojom društvenom odgovornošću, okolini u kojoj djeluje, dobro u jednakoj mjeri i vratiti. U suradnji sa zavodom Anina zvezdica održati će se velika humanitarna akcija u kojoj će JUB svojim proizvodima pomoći porodicama, vrtićima, školama, društvima ili ustanovama koje javne objekte zbog finansijske situacije ne mogu sami obnoviti. Slijedit će broju 140 - jedna porodica ili jedan javni objekat za svaku godinu postojanja firme JUB. U humanitarnu akciju će se uključiti i sva zavisna društva i održati će se pod sloganom »Grupa JUB uz svoju 140-godišnjicu za 140 pomoći onima kojima je to potrebno«. Vrhunac događaja će biti pred kraj godine, a o toku akcije javnost će svo vrijeme biti detaljno obavještavana.

JUB kao jedan od vodećih proizvođača boja i maltera i jugoistočnoj Evropi opredijeljen je ne samo na održavanje zadovoljstva svojih kupaca koji cijene kvalitet JUB-ovih proizvoda i usluga nego i na partnersku saradnju sa najboljim dobavljačima, te na odgovorno ponašanje prema okolini i zaposlenima i to je cilj kojem će JUB težiti i u budućnosti.

Više o firmi JUB: Kako je stvorena ugledna robna marka

Kao najstariji proizvođač zidnih boja u Sloveniji, firma JUB se u svojoj dugoj i burnoj istoriji morala razvojno prilagoditi prilikama koje su bile i izrazito nenaklonjene privredi. Strm i uspješan uspon firme je praktično počeo sa 1969. godinom kada je JUB prvi put tržištu predstavio disperzijsku boju JUPOL, koja se sa kvalitetom i cijenom već od samog početka može uporediti sa proizvodima najboljih evropskih proizvođača. Svojim tehnološkim razvojem, inovativnošću i sluhom za okolinu, firma JUB je uspjela stvoriti uglednu robnu marku koja je priznata ne samo na domaćem, već i na mnogim stranim tržištima. Da je plasman proizvoda robne marke JUPOL nadasve uspješan dokazuje i podatak da 75 % proizvoda iz porodice JUPOL, JUB danas izvozi na tržišta više od 30 evropskih država.

Raspadom Jugoslavije i samostalnošću Slovenije, početkom 90-ih godina, JUB je doživio jedan od najtežih perioda u svojoj istoriji. Izgubio je više od polovine tržišta i preko noći se morao preusmjeriti na razvijena i konkurentna srednjeevropska tržišta. JUB je 1994. godine postalo prvo dioničko društvo u Sloveniji prema tadašnjem zakonu o vlasništvu, a svoju prodaju je postepeno, ponovno uspješno širio na tradicionalna tržišta bivše države. Godine 2004. je proširio proizvodnju u Srbiju, a u 2010. godini je u Dolu otvorio svoj novi Tehnološko istraživački centar JUB d.o.o., jedan od većih razvojnih centara te vrste u srednjoj Europi. Investicijska aktivnost firme JUB je u 2012. godini uključivala otvorenje novog pogona za proizvodnju sistemskih ploča toplotno-izolacijskih sistema JUBIZOL i izolacijskih ploča od stiropora, koje JUB prodaje pod vlastitom robnom markom EUROTHERM. U 2014. godini se širenje nastavilo kupovinom proizvodnog kompleksa društva Novolit koje je bilo u stečaju i sa kojim JUB širi svoje znanje i na područje industrijske potrošnje stiropora. Ove godine, JUB će tržištu predstaviti još i svoju novu robnu marku JUBHome za energetski štedljiva rješenja za gradnju, te će se u narednoj godini posvetiti prodaji pasivnih, nezavisnih i plusenergijskih porodičnih kuća napravljenih od posebih modula od grafitnog EPS-a
JUB je u ovom periodu primio i brojne nagrade i priznanja. Pored nagrada Zelena misija i Okolini prikladna firma (Ekološko preduzeće), kojima JUB pokazuje svoju visoku svijest o okolini, pri smanjenju opterećenja zraka, vode i tla, već osmu godinu zaredom je i dobitnik priznanja TrustedBrand, koje mu za legendarni JUPOL dodjeljuju kupci, koji su ga u kategoriji boja za dom izabrali kao robnu marku sa najviše povjerenja. JUB je u 2013/2014 godini za svoje unutrašnje zidne boje primio stručno priznanje Best Buy Award, a boja JUPOL Classic je prošle godine dobila još i pečat Proizvod godine 2014.

Dugoročni razvoj, pored savremenih proizvodnih sredstava, te stručnog kadra koje brine za razvoj proizvoda, osiguravaju i sa dobijenim certifikatima za kvalitet koje su na domaćem terenu dobili među prvima u svojoj djelatnosti, a ovi odgovaraju svim najvišim evropskim standardima, te tehničkim zahtjevima. U JUB-u se posebno ponose energetski štedljivim i trajnim rješenjima u građevinarstvu, sa visokom tehnologijom i produktivnošću.

SPONZORIRANI ČLANAK