Festival Slow Food u Torinu

češnjak, luk, zdravlje, češnjak, nuspojave, Priprema češnjaka, savjeti, ljekovitost, sastojak češnjaka, sumporni spojevi, masnoća, lijek, med, češnjak, eliksir, zdravlje, juha, antibiotici, češnjak, češnjak, toksini u organizmu, krv, čišćenje krvi, kućni lijekovi, herpes, prirodni lijek, namirnice, zima, virusi, bakterije, zdravlje, češnjak, antibiotik, Slow Food, Varenik, prirodni antibiotik, antibiotik, e.coli, češnjak, zadah, češnjak, krvni tlak, dnevna doza, češnjak, ljuska od češnjaka, češnjak, Priprema češnjaka, češnjak, miris, antibiotici, lijek, češnjak, lijek, češnjak
Pelješki varenik, češnjak iz Ljubitovice i sir prgica čine malu a iznimno reprezentativnu ekipu hrvatskih autohtonih proizvodi koja nas zastupa na najvažnijem međunarodnom gastro-događanju Terra Madre Salone del Gusto 2016 što se u oragnizaciji Slow Fooda od 22. do 26 rujna održava u Torinu.
Jedanaesto izdanje ugostit će brojne delegate i izlagače iz cijelog svijeta, a u sklopu ESSEDRA projekta koji promovira Slow Food bit će predstavljen niz proizvoda s balkanskog područja, među kojima i spomenuti hrvatski autohtoni proizvodi.

Hrvatsku delegaciju predvodi Kinookus - partner ESSEDRA-e, u suradnji sa Slow Food konvivijima Slow Food Dubrovnik, Slow Food Pelješac, Slow Food Zagreb Agram i Malim placom - poznatom malom tržnicom lokalnih i organskih proizvoda.

Pelješki varenik, taj dragocjeni sirup od mošta grožđa autohtone sorte Plavca malog i češnjak iz Ljubitovice, u Torino stižu s prestižnim pečatom Slow Food prezidija koji okuplja autohtone sorte i tradicijske proizvode uzgojene na ekološki i tradicionalan način, snažno povezane s lokalnom kulturom i krajolikom.

Kroz platformu prezidija, grupi proizvođača tradicijskih visokokvalitetnih proizvoda kojima prijeti nestanak pruža se potpora u cilju poboljšanja kvalitete proizvodnje i pronalaženja novih mogućnosti plasmana na nacionalno i međunarodno tržište te im se omogućava promocija proizvoda i umrežavanje. Varenik, za kojeg će Ivo Kara-Pešić, predsjednik Kinookusa i voditelj Slow Food Dubrovnika kazati da je simbol Pelješca, njegove kulture, krajolika i načina života, u fokusu je ovogodišnjeg predstavljanja hrvatskih autohtonih proizvoda.

Prgicu je kao autohtoni proizvod vrijednom predstavljanja prepoznao i na Terra Madre doveo Slow Food konvivij Zagreb Agram u suradnji s Malim placom.

Ne griješi stoga Jelena Mikin, organizatorica Malog placa, kad kaže kako je velika stvar biti dio događanja koje u fokusu ima ideje i vrijednosti koje i Mali plac potiče i u koje vjeruje; vraćanje hrani s izvora, podržavanje malih obiteljskih gospodarsatva, poticanje lokalnog uzgoja, održavanje starih receptura i očuvanje vrijednosti okusa koji nestaju pod pritiskom industrije i komercijalizacije.

Hina