Evo što morate znati o proklinjanju!

proklinjanje, đavo
Msgr. Milivoj Bolobanić, bivši generalni vikar Zadarske nadbiskupije i župnik župe Kraljice mira jedan je od definitivno najprodavanijih domaćih pisaca! Samo drugo dopunjeno izdanje njegove objavljene knjige "Kako prepoznati zamke Zloga" razgrabljeno je u 10 tisuća primjeraka. Kad se tomu pribroji i prvo izdanje koje je otišlo u nekih pet - šest tisuća primjeraka još prošle godine (ukupno 15 tisuća!), jednostavnom računicom dolazimo do zaključka kako je Hrvatima najmilije čitati o Antikristu u sebi i oko sebe, ma što god to značilo. No, da vidimo što msgr. Bolobanić kaže o proklinjanju, grijehu koji je dosta čest u društvu jer društvo, kako se čini, nije svjesno njegove stvarne opasnosti.

- Ovo je jedan od vrlo opasnih načina kako se nekome može nanijeti zlo. U kletvi i proklinjanju izražava se želju da se drugome dogodi zlo. A jasno je da je izvor zla u Sotoni. Ako je kletva izrečena s pravom zloćom, a osobito ako postoji krvna veza između onoga koji proklinje i proklinjanoga, mogu se događati strašne posljedice. U svojoj sam praksi vidio da su najteže posljedice bile kada su roditelji proklinjali vlastitu djecu ili, pak, djedovi i bake svoju unučad. Prokletstva su imala vrlo teške posljedice kada su se odnosila na životnu sreću i uspjeh u životu.

Osobito veliku težinu imaju proklinjanja koja se izriču u posebnim prilikama; primjerice, na dan vjenčanja. Posljedice takvih proklinjanja mogu biti mnoge: razne bolesti koje čovjeka neprekidno prate u životu, čovjek može cijeli život doživljavati nevjerojatne teškoće na poslu, nesreće u braku, bolesti djece.

To je zato jer su roditelji s djecom povezani krvnom vezom i autoritetom. Neke majke proklinju svoju djecu iz loše navike. Šalju svoju djecu k Vragu a da to ozbiljno ne misle. No, zao duh sluša; i čim mu netko odškrine vrata, on spremno ulazi. No poslije toga teško izlazi. A naš je Gospodin rekao: Ja vam kažem da će ljudi za svaku nekorisnu riječ što je izreknu odgovarati na Dan sudnji. Tvoje će te riječi opravdati, tvoje će te riječi osuditi (Mt 12, 36 - 37).

Izvor: Milivoj Bolobanić, Kako prepoznati zamke Zloga?