Da vam Božić ne bi bio stresan poslušajte ove savjete...

Božić, darovi, stres, sezonska depresija, depresija bolest, Božićna euforija
Jedno je istraživanje pokazalo kako je za čak 44 posto Britanaca Božić najstresnije vrijeme u godini, što vjerojatno ne treba čuditi s obzirom na financijski trošak, pripremu i obiteljski pritisak tijekom blagdanske sezone.

Možda kod nas situacija nije kao kod Britanaca, ali s obzirom da preuzimamo sve više običaja zapadnjačkog konzumerizma, sigurno mnogi osjećaju sličan pritisak. No, to ne mora biti tako, uživanje u blagdanima bit će potpuno uz primjenu nekoliko savjeta.

Kupovati ranije, kroz duži period
Prvi je da se s pripremama počne što ranije, sve što je potrebno može se kupiti i nekoliko tjedana ranije, a i veći je izbor ako se ne čeka posljednji trenutak za kupovinu, bilo poklona, bilo hrane i svega ostalog što će zatrebati tijekom blgdana.

Ako se kupovina rasporedi na duže razdoblje, i financijski će je biti lakše podnijeti.

Nemojte se ustručavati reći što biste željeli za poklon, time ćete onima koji vas daruju olakšati posao (vrijedi i obrnuto), a uz to ćete dobiti ono što vam treba i što će vas obradovati, za faktor "iznenađenja" ponudite nekoliko opcija, pa ipak nećete znati što ste dobili dok ne razmotate šareni papir.

Tjedan prije Božića i razdoblje do Nove godine bez ikakve je sumnje jedno od razdoblja kad se konzumira najviše alkohola, usprkos medicinskim preporukama da muškarci ne bi smjeli popiti više od 3-4 jedinice alkohola dnevno, a žene 2-3.

Pauzirajte s blagdanskim pjesmama

Mnogi to daleko nadmaše zahvaljujući zabavama na koje idu u blagdansko doba, a to samo dodatno povećava stres, teško je uz mamurluk biti miran, sabran i organiziran. Premda je teško, a nije baš ni neophodno potpuno se odreći alkohola, ne bi bilo zgorega poneku čašu kuhanog vina, ili što se već pije, zamijeniti nekim bezalkoholnim pićem.

Već početkom prosinca mnogima je navrh glave prigodnih božićnih pjesama koje trešte u trgovinama, kafićima, s radijskih postaja... Dobra ideja mogla bi biti zabrana božićne glazbe u vlastitom domu barem do samog Badnjaka i Božića, tada će se moći uživati u toj glazbi, a možete i napraviti vlastitu listu pjesama koje volite i puštati ih dok uživate u blagdanskom ugođaju.

Dvadesetak minuta tjelovježbe

Jedan od preduvjeta za uživanje u blagdanima jest da ste zdravi i u dobroj formi. Uravnotežena prehrana i redovito vježbanje pomažu u borbi protiv stresa, ali u vrijeme kad nakon posla jurimo u šoping, odrađujemo društvene obveze i stalno nam se nude razne delicije, teško je razmišljati o pravilnoj prehrani i vježbanju. No, nije nemoguće.

Pokušajte vježbati dvadesetak minuta kad god se pruži prilika, ili desetak minuta ujutro prije početka obavljanja svih mogućih obveza, te jesti što više sezonskog voća i povrća u svakom obroku.

Premda je Božić vrijeme za obitelj i prijatelje, stvorite malo vremena za same sebe kad god možete, zaslužili ste to. Pripreme i žongliranje tijekom blagdana bit će lakši ako tu i tamo odvojite makar pola sata za relaksaciju, može to biti opuštanje u kadi uz svijeće i ugodne mirise ili bilo kakav drugi kratki bijeg od priprema i obveza kojim će se napuniti baterije za nastavak.

slobodna dalmacija