FOTO/VIDEO  Bračni par iz Tuzle čuva tradiciju bh. Hrvata

Hrvati u BIH, tradicija, tradicija i kulturna baštinu, Tuzla

Donosimo priču o osobi koja kroz svoju kreativnost i izradu starinskih rukotvorina nastoji očuvati tradiciju. Riječ je o umirovljeniku Niki Kneževiću iz Ljepunica kod Tuzle koji se bavi izradom i obnovom starih tradicionalnih instrumenata, šargija, bugarija, a napravio je čak i polusaz. No ovaj kreativni umirovljenik nije stao samo na tome.

Ljubav prema starinama
Krenuo je izrađivati figurice i suvenire kao što su dvojnice, trokule, staru rudarsku lampu, jaslice, nekadašnje naćve, dječji dubak i mnogo drugih predmeta. Za izradu svojih simpatičnih rukotvorina najčešće koristi drvo. Niko ističe da su sve ove predmete koje on izrađuje nekada koristili Hrvati u Tuzlanskoj županiji što ga je i potaknulo na njihovu reafirmaciju. Ljubav prema starinama dijeli i njegova supruga Kata. Oni su nekada zajedno sa svojom pokojnom kćerkom Vedranom bili jedni od pokretača i glavnih aktera Izvorne folklorne skupine "Ljepunice-Napredak Tuzla", kada su na domaćim i inozemnim nastupima prezentirali upravo staru narodnu nošnju hrvatskoga puka Tuzlanske županije, zatim njihovu kulturu, običaje, tradiciju, od kojih posebno izvođenje narodnih kola (plesova) uz instrumente izvorne glazbe šargije i violine.
"S obzirom da obožavam našu narodnu nošnju, izvornu glazbu i stare, tradicionalne običaje, završetkom proteklog rata, moja supruga, ja i naša pokojna kćerka Vedrana smo se pridružili Izvornoj folklornoj skupini "Ljepunice-Napredak Tuzla" s kojom smo imali bezbroj nastupa", kazao je Niko za portal dnevno.ba.

Mladi, slijedite tradiciju
Međutim, dogodila se tragedija kada je ovaj bračni par nesretnim slučajem izgubio kćer, što ih je primoralo da prekinu daljnje sudjelovanje, nakon čega je ubrzo i društvo prestalo s radom, što je veliki gubitak za Ljepuničane i širu bh. zajednicu.
"I pored toga, često obučem našu narodnu nošnju o Božiću, Pokladama, Uskrsu ili nekoj značajnijoj kulturnoj manifestaciji. Jednostavno, volim naše običaje i ponosan sam na njih", zaključio je ovaj vedri čovjek poručujući mladima da slijede tradiciju svojih predaka, jer, narod koji nema svoju tradiciju, kaže Niko, kako će onda imati svoj identitet.