Bande Los Angelesa siju strah

banda
Već i površni pogled na popis bandi u Los Anđelesu ostavlja utisak da bi ovaj grad, da nema Holivuda i filmske industrije, bio najpoznatiji po kriminalu. Uostalom, nije bez razloga dobio nadimak "Gang Capital of America", odnosno Glavni američki grad bandi.

Trenutno se u njemu za svoje ideje, novac i prostor bori oko 1.350 bandi koje okupljaju oko 120.000 članova. Ako se zna da Los Angeles broji oko četiri milijuna stanovnika, a sa satelitskim gradovima oko 17 i po milijuna, nije ni čudno što je baš ovdje rasadnik najvećeg kriminala u SAD.

Tim više jer je smješten vrlo blizu granice sa Meksikom, preko koje dolaze i imigranti iz cijele Južne Amerike. Upravo su meksičke bande najbrojnije - ima ih oko 60-ak, no ima tu i Azijaca, Afroamerikanaca, Kubanaca, Rusa, Italijana, Salvadoraca, kao i neonacista, ali i najslavnijih među njima - bajkera Hell's Angels - Pakleni anđeli.

Njihova povijest i današnje članstvo nikad do kraja nisu poznati javnosti. Ono što ne žele da se o njima zna, zauvijek ostaje samo među članovima ovog bajkerskog kluba koji je osnovan u Fontani u Kaliforniji 1948. kad je mnogo bivših američkih vojnika postalo višak. Mnogi od njih nisu se mogli pomiriti s civilnim životom, pa su u potrazi za avanturama kupovali motore.

Utemeljitelj je Oto Friedli, koji je za sobom poveo dio članstva dotadašnjih "Pissed Off Bastardsa".

Uzeli su ime po nadimku eskadrile bombardera iz Drugog svetskog rata. U međuvremenu su proširili svoje ispostave u 30-ak zemalja širom svijeta i počeli krojiti vlastita pravila ponašanja, a postali su dio pop-kulture nakon filma "The Wild One" i nakon što je novinar Hanter S. Tompson s njima proveo godinu dana u sjevernoj Kaliforniji.