Volkswagen bi europskim kupcima trebao platiti sličnu naknadu kao i američkim

volkswagen, volkswagen, Njemačka, povlačenje, VW, skandal, volkswagen, volkswagen, volkswagen, VW, Sueddeutsche Zeitung, volkswagen, volkswagen, volkswagen, volkswagen

"VW bi trebao dobrovoljno platiti europskim vlasnicima vozila naknadu koja bi bila usporediva s onime što će platiti američkim kupcima", kazala je Bienkowska u nedjelju njemačkom tjedniku 'Welt am Sonntag'..

Očekuje se, naime, kako će se uprava njemačkog proizvođača automobila ovoga tjedna postići nagodbu s američkim regulatorima tržišta o isplati gotovo 10,3 milijarde dolara odštete zbog varanja na emisiji ispušnih plinova.

Nagodba s američkim regulatorom uključuje ponudu za otkup oko pola milijuna vozila u SAD-u sa spornim softverom za prilagodbu mjerenja štetnih plinova i plaćanje odštete vlasnicima takvih vozila od prosječnih 5000 dolara.
Za Bienkowsku ne bi bilo u redu da VW europske kupce tretira drugačije od američkih samo zbog razlika u zakonskom sustavu.

"Drugačiji odnos prema europskim potrošačima u odnosu na američke ne bi bio pravi put za vraćanje povjerenja europskih kupaca", kazala je Bienkowska.
Vodstvo VW-a nedavno je istaknulo kako će, kada je europsko tržište u pitanju, ukloniti nelegalni softver na svim svojim vozilima, ali nemaju nikakve planove o eventulanom obeštećenju europskih kupaca, tvrdeći da nisu pretrpjeli nikakav gubitak.
Kompanija je ove godine već udvostručila sredstva rezervirana za potrebe podmirenja troškova vezanih uz skandal, na 16,2 milijardi eura.

U VW-u su u rujnu prošle godine priznali da su ugradili sporne uređaje odnosno softver u dizelskim motorima u SAD-u koji su mogli otkriti kada su motori podvrgnuti testiranju razine emisija. Nakon toga su otkrili da se to odnosi na više od 11 milijuna automobila diljem svijeta.

Hina