FOTO/VIDEO  Škoda Kodiaq prvi veliki SUV model za 2017

Škoda Kodiaq, automobil, škoda, Škoda Kodiaq
Markantan Škodin SUV razmeće se dimenzijama, a time i titulom najprostranijeg modela u klasi. Sasvim očekivano, iza 4.7 metara dugog vozila s čak 2.791 mm razmaka između osovina krije se kabina kraljevskog komfora, ali i prvoklasno uređen interijer. Tek 40 mm dulji od Octavije češki medo nudi putnički prostor tlocrtnih mjera od 1.793 mm duljine i redovito preko 1.510 mm širine.
Najavljene vrijednosti su potvrđene, a to znači 720 litara prtljažnika i do 2.065 litara tovarnog prostora sa preklopljenim sjedalima. Dodatno, Kodiaq bez problema guta predmete duljine do 2.80 metara.

Što se pak tiče vanjskog dizajna bit će vremena za detaljniji pregled i objektivno ocjenjivanja, pa ćemo zasad samo reći kako je upečatljiv i u duhu najavnog koncepta. Posebno sprijeda gdje dominira ogromna maska istaknutog reljefa.

Interijer nam je Škoda već ranije razotkrila, a sada potvrđuje bogatu opremu, od trozonske klime, pa sve do ventiliranih sjedala i potpune sigurnosne logistike sa svim naprednim elektronskim sustavima (Area View system, Front Assist + City Emergency Brake, Predictive Pedestrian Protection system, Adaptive Cruise Control, Lane Assist, Blind Spot Detect i Rear Traffic Alert). Dodatno, tu je i Skoda Connect iInfotainment sa standardnim 6,5-inčnim zaslonom ili opcijskim promjera 8 inča. Bežično punjenje mobilnih uređaja je također na popisu novopridošlih gadgeta.

Kad su motori u pitanju Škoda je predvidjela pet motora, dva dizelska i tri benzinska, u rasponu snage od 125 do 190 KS. Najzanimljiviji je 2.0 TDI dostupan u dvije izvedbe, sa 150 KS i 340 Nm u slabijoj, te 190 KS i 400 Nm u snažnijoj izvedbi. Potonji potjera ovaj full size SUV za europske okvire do 100 km/h u 8,6 sekundi i omogući maksimalac od 210 km/h, a sve uz potrošnju od oko pet litara.
Tri su TSI benzinca, i to 1.4 jedinica u izvedbi sa 125 KS i 200 Nm, odnosno 150 KS i 250 Nm u snažnijoj inačici, te 2.0 TSI koji nudi standardni maksimum od 180 KS i 320 Nm.


Ponuda mjenjača uključuje tri opcije, pa tako uz šest-stupanjski ručni DSG mjenjač u Kodiaqu debitira i DSG mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa. Bogatu paletu izvedbi osigurava i dostupnost izvedbi sa AWD pogonom na sve kotače, kao i samo prednjim pogonom. Za bolju dinamiku tu je Driving Mode Select koji omogućuje vozaču prilagodbe DSG mjenjača, serva, klime i pratećih sustava osobnim afinitetima. Sve u svemu, Škoda Kodiaq ima brojne potencijale za dobar tržišni rezultat, no prava snaga modela vidjet će se tek po objavi cijena i dostupnih opcija. Do tada ćemo se zadržati na ocijeni kako Kodiaq sasvim sigurno ne spada u revolucionarne modele, ali je zato vrlo upotrebljiv i praktičan.