FOTO/VIDEO  Opel predstavlja petu generaciju Corse

nova Corsa, automobil, opel corsa, ECOTEC, Trocilindrični turbo, opel corsa, opel
Opelovi dizajneri dali su novoj Corsi i dinamičan oblik u skladu s dizajnerskom filozofijom marke. Svjetska premijera pete generacije Opelova prodajnog hita bit će na sajmu "Mondial de l'Automobile 2014" u Parizu (od 4. do 19. listopada), a s proizvodnih će traka u Zaragozi i Eisenachu sići prije isteka godine.

Najveći je prioritet Opelovom inženjerskom razvojnom timu bilo ponuditi kupcima Corse iskustvo vožnje koje će biti usporedivo s onim većih i skupljih vozila kada se radi o udobnosti i preciznosti. Novi sustavi podvozja i upravljanja temelj su toga. Podvozje ne nasljeđuje niti jednu jedinu komponentu od trenutne Corse. Unaprijeđeni su i otklon prilikom nagiba vozila, odziv upravljača i karakteristike podupravljanja. I nova karakteristika amortiziranja omogućuje Corsi pete generacije da bolje filtrira vibracije uslijed vožnje preko rupa i neujednačenih cestovnih podloga, pa se ovaj mali automobil doista može pohvaliti vrhunskom udobnošću.

Posve nova električna arhitektura razvijena za Corsu pete generacije omogućuje još profinjeniju razinu interakcije između raznih sustava. Uz novu geometriju upravljanja i kalibraciju upravljačkog softvera taj unaprjeđeni sustav pomaže novom, električnom servo upravljaču osjetljivom na brzinu.

Način rada City, nova standardna značajka kod svih modela Corse, omogućuje vožnju pri malim brzinama uz lakše upravljanje i jednostavno se aktivira pritiskom na gumb. Kao i kod trenutne Corse, kupci mogu birati između dvije postavke podvozja: Comfort i Sport. Podvozje Sport ima kruće opruge i amortizere te specifičnu geometriju upravljanja te je kalibrirano za izravniji odziv.

Novost ispod poklopca nove takozvane 'Corse E' pete generacije Opelov je novorazvijeni trocilindrični 1.0 ECOTEC Turbo motor s izravnim ubrizgavanjem, dio velike ofenzive motora ovog proizvođača.

Ovaj ultramoderni „džepni" agregat jedini je trocilindrični motor iz masovne proizvodnje s balansnom osovinom, koja mu omogućuje rad uz iznimno nisku razinu buke i vibracija (NVH), a time i visoku razinu udobnosti u vožnji. Kompaktni 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo posve načinjen od aluminija, koji je usklađen s emisijskim standardom Euro 6, dostupan je u dvije verzije koje se razlikuju po snazi: 66 kW/90 KS ili 85 kW/115 KS. Opelov novi trocilindrični motor standardno je opremljen Start/Stop tehnologijom.

Ponuda benzinskih motora za novu Corsu proširena je predstavljanjem novog 1,4-litarskog turbo motora sa 74 kW/100 KS i 200 Nm najvećeg okretnog momenta, te poboljšanim 1,2 i 1,4-litarskim atmosferskim motorima koji zadovoljavaju Euro 6 norme. Dizelsku ponudu čini 1.3 CDTI motor koji je također značajno promijenjen, profinjeniji i također usklađen sa standardom Euro 6, a koji se nudi u dvije izvedbe s 55 kW/75 KS i 70 kW/95 KS.

Obje verzije motora 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo uparene su s posve novim kompaktnim šesterostupanjskim ručnim mjenjačem. Među prednostima su veća učinkovitost zbog dizajna s manjim trenjem te precizan osjećaj mijenjanja stupnjeva prijenosa. Promjena brzina je kod nove Corse udobna i glatka, a istovremeno i brza i precizna. Predstavljanjem nove Corse Opel nudi i najnoviju generaciju svojeg šesterostupanjskog automatskog mjenjača te posve novi Easytronic 3.0 automatizirani ručni mjenjač koji na savršen način cijenom pristupačnog kombiniranja udobnosti automatskog i učinkovitosti ručnog mjenjača.

Elegantno dizajnirana kabina nove Corse organizirana je oko vozačkog kontrolnog centra dojmljiva izgleda. Dodirni zaslon u boji dijagonale 7 inča sustava IntelliLink savršeno je smješten na središnjoj konzoli. Revolucionarni informacijsko-multimedijski sustav nove Corse nudi najbolje mogućnosti povezivanja, kompatibilan je s Appleovim uređajima kao i onima s operacijskim sustavom Android te se njime može govorno upravljati. Moguće je koristiti i Bluetooth i Siri Eyes Free, a dostupno je i nekoliko raznovrsnih aplikacija. S novom Corsom na raspolaganju je cijeli niz sustava pomoći namijenjenih vozaču od kojih mnogi nemaju premca u toj klasi vozila.

Povećana je sigurnost zahvaljujući novim sustavima koji su prvi put dostupni s Corsom: biksenonskim prednjim svjetlima sa osvjetljivanjem zavoja, upozorenju na vozilo u mrtvom kutu te prednjoj kameri Opel Eye sa značajkama prepoznavanja prometnih znakova, upozorenja u slučaju napuštanja prometne trake, pomoći pri upotrebi dugih svjetala, pokazatelja udaljenosti od vozila ispred te upozorenja u slučaju sudara s vozilom ispred. Radi maksimalne sigurnosti upozorenje na mogućnost sudara s vozilom ispred koristi crveni znak koji se projicira na vjetrobransko staklo. Osim toga, zaslon sustava za nadzor tlaka u gumama upozorava vozača u slučaju prekomjernog gubitka tlaka u jednoj od guma.

Napredna pomoć prilikom parkiranja povećava udobnost prilikom vožnje tako što automatski upravljaju vozilom tijekom parkirnih manevara, a tu su i stražnja kamera i pomoć prilikom kretanja na uzbrdici. Upravljač, prednja sjedala, a sada i vjetrobransko staklo mogu biti grijani radi ugodne topline u kabini i dobre vidljivosti za hladnih zimskih dana. Među luksuzne značajke interijera možemo ubrojiti lijepo i iznimno stručno oblikovana prednja sjedala, veliki panoramski krov i meko ambijentalno osvjetljenje koje kabini daje toplu i ugodnu atmosferu.

Opel još nije objavio cijene za novu Corsu, a u Njemačkoj bi početni model nove Opel Corse s troje vrata trebao imati početnu cijenu od 11.980 eura.