Obustavljena proizvodnja Golfa 7: Tvrtka iz BiH nije isporučila potrebne komponente

golf 7, BIH, golf 7, proizvodnja
Desetinama tisuća radnika prijeti kraćenje radnog vremena ili prisilni godišnji odmor, a blokada bi VW mogla skupo koštati, piše magazin Der Spiegel. Asa Prevent Group, odnedavno je vlasnik dva njemačka dostavljača ES Gussa i Car Trima, zbog kojih je Volkswagen obustavio proizvodnju automobila marke Golf. Naime, Prevent ne isporučuje potrebne komponente.

Članica Prevent grupe Car Trim pokrenula je sudski spor s VW-om, a do okončanja spora je prekinula isporuku autopresvlaka. U međuvremenu je i druga članica Prevent grupe iz Njemačke ES Automobilguss prekinula isporuku dijelova koji se ugrađuju u mjenjače. Razlog još nije poznat, ali se smatra da je riječ o neuspjelom zajedničkom projektu.

Njemački automobilski gigant Volkswagen navodi da je prošlog tjedna prema dobavljču otišao i sudski nalog da nastavi s isporukama, ali se nalog ne poštuje.

Sjedište ASA Prevent Group je u Bosni i Hercegovini, čiji je vlasnik, kako prenosi DW, iz BiH, a očekuje se da će ovakva situacija imati svoj epilog i u našoj zemlji. Grupacija Prevent u BIH zapošljava oko 6.500 radnika a najznačajniji dio posla obavlja upravo za Volkswagen. Prevent BIH je u svibnju ove godine obavijestio javnost da je preuzeo Car Trim, pri čemu je postao vlasnik tvrtke, ne samo u BiH, nego kompletne grupacije koja ima nekoliko proizvodnih lokacija u Njemačkoj, Češkoj i BiH. Inače, putem ove kompanije u Žepču je zaposleno 1000 radnika, prenosi TV1.

Poznato je i koliki značaj VW-a za njemačku ekonomiju a ovaj zastoj u proizvodnji Nijemcima je ravan katastrofi, pa je sasvim izvjesno da bi Volkswagen mogao potražiti novog dobavljača. Što bi u konačnici za Prevent BIH značilo gubitak najvećeg klijenta i zasigurno, u najboljem slučaju, smanjenje broja radnika.

U prilog ovoj tvrdnji govore i navodi lista Der Spiegel koji piše da bi VW mogao poduzeti drastične mjere kako bi dobio neophodne dijelove. Glasnogovonik VW-a kaže da su dostavljači u oba slučaja obvezni dostavljati dijelove.

Obustavom proizvodnje Golfa u tvornicama VW se bavi i Tagesspiegel koji podsjeća da je Prevent u travnju preuzeo Car Trim i da je u lipnju regionalni list iz Chemnitza Freie Prese pisao o valu otpuštanja radnika u toj tvrtki

"Pouzdanost je jedna od najvažnijih osobina u ovoj branši. Svaki proizvođač ovisi od toga da dijelovi dođu na vrijeme kako ne bi dolazilo do zastoja u proizvodnji", piše Süddeutsche Zeitung.

HMS.ba