FOTO/VIDEO  Novi Golf GTD Variant

Golf GTD Variant, VW, Novi Variant, VW, Golf – the update
Dvije godine nakon premijere Golfa GTD na salonu automobila u Ženevi, Nijemci će predstaviti i karavansku verziju - VW Golf GTD (Gran Turismo Diesel) Variant.

Novi Variant bit će prepoznatljiv po karakterističnim GTD odbojnicima, mrežastoj maski hladnjaka, proširenjima na pragovima, zatamnjenim stop svjetlima te dvostrukom ispušnom cijevi. Inače, Golf GTD Variant standardno je opremljen bi-xenon svjetlima, uzdužnim krovnim nosačima, posebnim 17 inčnim alu-felgama, a kao opcija su dostupni i kotači od 18 inčna. U odnosu na standardni Golf karavan, GTD model, zahvaljujući preinakama ovjesa, podnica je niža za 15 milimetara. Interijer je sportski uređen, odnosno prenijet je iz hatchbacka. Ističu se sportska sjedala, nove presvlake, papučice od nehrđajućeg čelika te razni drugi ukrasi specifični za GTD izvedbu.

Ispod poklopca motora nalazi se poznati četvorocilindrični 2.0 litarski turbodizelaš, koji pogoni i Golf GTD hatchback. Motor proizvodi 184 KS (135 kW) pri 3500 o/min te najveći okretni moment od 280 Nm koji je dostupan između 1750 i 3250 o/min. Golfu GTD Variant je za ubrzanje do 100 km/h potrebno 7,9 sekundi, što ga čini 0,4 sekunde sporijim od hatchbacka, dok mu je najveća brzina neznatno niža od hatchbackovih 230 km/h.

Snaga se šalje na prednje kotače preko šeststupanjskog ručnog mjenjača, dok je kao opcija u ponudi i šestbrzinski automatski DSG mjenjač s dvostrukom spojkom. Prema tvorničkim podacima, prosječna potrošnja u kombiniranoj vožnji iznosi 4,4 l/100 km.

Svjetska premijera novog Golfa GTD Variant, bit će početkom ožujka na salonu automobila u Ženevi. Početna cijena u Njemačkoj je 31.975 eura.