FOTO/VIDEO  Nova Škoda Kodiaq 2017

Škoda Kodiaq, automobil, škoda, Škoda Kodiaq
O da, iako smo mislili da ne bi trebalo biti većih iznenađenja, Škoda nas je još jednom uspjela uvjeriti da ćemo se i u buduće itekako - iznenađivati. Priča o Kodiaqu nas je još jednom uvjerila koliko se dobre automobile može proizvoditi, a da se u domeni cijene bude korektno do - velikog poštivanja kupca.

Sam je Kodiaq pak vrlo pristali SUV koji će sasvim sigurno izazvati golemu pažnju javnosti, dobre prodajne rezultate i veliku invaziju na zapadnoeuropsko područje koje takva vozila znatno više traži od nekih drugih dijelova Starog kontinenta.

Testovi kojima je bio već nakon prvog upoznavanja podvrgnut Kodiaq bili su vrlo impresivni. Kako je Mallorca na nekim područjima ekstremno brdovita, takve su joj i prometnice. Ima prevoja koji nalikuju onima kada se penjete na Passo Stelvio, a inače - zavoja svake vrste nije nedostajalo.

Dizajnerski, apsolutno moćno, snažno vozilo. Bez uvijanja daje do znanja da mu u klasi nema konkurenta, no kako je kod Škode i inače činjenica da svoje modele smješta u međuklase, bez imalo problema se može nadmetati i u najvećoj klasi. Uostalom, da ne bude zabune - većina će ga upravo tamo i smještati. Maska je naglašena, ne toliko izražajna kao kod nekih »kolega« iz VW koncerna, dok se straga jasno očituje aktualna Škodina »genetika« što se voli poigravati s kubističkim elementima slikarstva. Dizajn unutrašnjosti je decentan što je primjereno klasi, no s jasnom pripadnosti digitalnom dobu.

U ponudi dolazi s pet motora, dva TDI i tri TSI motora, koji čini paletu u početka prodaje. Njihovi obujmi iznose 1,4 i 2,0 litre, a raspon snage seže od 125 do 190 KS. Dizelski i benzinski motori opremljeni su turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem te ispunjavaju zahtjeve norme za ispušne plinove EU6. Start-stop sustav, povrat energije kočenja i učinkovito upravljanje toplinom doprinose niskoj potrošnji kod svih motora unatoč razvoju iznimne snage.

Dvolitreni dizelaš dostupan je u dva stupnja. U prvom na raspolaganje stavlja 150 KS i 340 Nm. Vrhunska izvedba postiže vrijednost od 190 KS te prenosi 400 Nm na koljenasto vratilo. Osnovnom TDI motoru s prednjim pogonom i ručnim mjenjačem dovoljno je u prosjeku 4,9 litara dizela na 100 km uz 129 g emisije CO2/km. Najsnažniji dizel ubrzava veliki SUV za 8,9 s od 0 do 100 km/h te maksimalno dolazi do 210 km/h.

Dva 1,4 TSI-ja i jedan 2,0 TSI čine paletu benzinskih motora. Kompaktni 4-cilindarski motor razvija snagu od 125 KS i okretni moment od 200 Nm u osnovnoj verziji. Njegova potrošnja u »Novom europskom ciklusu «vožnje iznosi 6 litara na 100 km, što odgovara vrijednosti od 137 g CO2/km. U snažnijoj verziji 1,4 l motor na raspolaganje stavlja 150 KS i okretni moment od 250 Nm. Njegov ACT sustav (Active Cylinder Technology) isključuje drugi i treći cilindar u slučaju niskog opterećenja i broja okretaja. Kod vrhunskog benzinskog 2,0 TSI motora novi postupak izgaranja osigurava visoku učinkovitost. Njegova snaga iznosi 180 KS, a okretni moment 320 Nm.

Na prvim testovima dužine oko 250 kilometara isprobali smo opcije s dizelskim agregatima zapremine dvije litre te snage 150 KS, s pogonom na prednju osovinu, ali i s onu na sve kotače. Mišljenja smo da je Kodiaqu upravo taj motor idealan, s ručnim ili 7-stupanjskim DSG automatskim mjenjačem. S benzincem od 125 KS, koji je također kod nekih kolega stvorio dobre impresije, upoznat ćemo se na testnim vožnjama koje će uslijediti nakon njegovog dolaska na tržište, u ožujku iduće godine.

Ono što uz vozne osobine impresionira je funkcionalnost. Posebno je zanimljiva na stražnjim sjedalima gdje se može sjediti - ispruženih nogu. Što tek reći o nestvarno velikom prtljažniku, volumena skoro 300 litara čak i kad su u njemu tri reda sjedala, koji maksimalno doseže više od dvije tisuće litara! Standardno, s dva reda sjedala, volumen mu je inače 835 litara, apsolutno najviše u klasi. Generalno, dužina mu je 4697 mm, širina 1882 te visina 1655 mm, uz međuosovinski razmak od 2791 mm.
Materijale unutrašnjosti je svakako potrebno pohvaliti, baš kao i izolaciju kabine koja je na razini klasnih limuzina.
Kodaq se unatoč svojoj masivnijoj pojavi jao dobro snalazio i prolazio kroz mediteranska sela i gradića Mallorce, parkiranje je također zahvaljujući naprednim sustavima vrlo jednostavno, tako da se ni njegove veličine ne treba bojati.
Cijena? Ma nema straha - najpovoljnijem će modelu, kako je najavljeno biti 179 tisuća kuna, dok će se za dizelaš morat izdvojiti 234 tsiuće kuna, uz istina jako bogatu opremu, a jednako će se toliki izdvajati i za najpovoljniju verziju s integralnim pogonom.

Sve u svemu Škoda nastavlja sigurnim ritmom, osvaja nova poglavlja, najavljuje značajne iskorake i tamo gdje je bila manje prisutna. Pojednostavljeno - Kodiaq je pokazao, kada je već riječ o SUV-u, da za Škodu sasvim sigurno - nema zime.