FOTO/VIDEO   Mercedes-Benz Vito 111 CDI Mixto

mercedes vito, Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Vito među vozačima radno orijentiranog karaktera zasigurno povlači mnogobrojne dobre emocije. Vozilo koje se kroz brojne godine svoga postojanja dokazalo kao idealan poslovni partner, u svojoj najnovijoj izvedbi oduševljava u svakom pogledu.

Našim će poduzetnicima, kome je ovo vozilo prvenstveno i namijenjeno, biti zanimljivo zbog nekoliko važnih osobina - štedljivosti, prostranosti, ali i mogućnošću povrata PDV-a u 100-postotnom iznosu.
Štedljivije ne može

Kada bi vam netko rekao da vozilo duže od pet metara, teže od dvije tone, s prostorom za šest putnika i teretnim prostorom od gotovo četiri kubična metra troši u prosjeku samo oko sedam litara dizela, biste li vjerovali? Baš tako, kao i mi, na prvu ćete pomisliti da je riječ o potrošnji u nekakvim kontroliranim uvjetima bez realnih prepreka u kojima se vozači svakodnevno nalaze. Našu sumnju otklonili su već prvi prijeđeni kilometri kada smo uočili da se kazaljka za stanje goriva spušta zaista sporo. Čak i uz brzu vožnju potrošnja je u granici kakvog osobnog automobila, a ona se pri svakodnevnoj vožnji kretala između 6 i 8 litara, ovisno o situaciji na cesti i prometu. Za vozilo ovakvog tipa, dimenzija, mogućnosti i prostranosti, ovakvi su rezultati zaista za svaku pohvalu.

Iako štedljiv, dizelski motor obujma samo 1,6 litara i snage 114 KS na prvu odaje dojam da je riječ o nečem daleko snažnijem. Ubrzanja i obilaženja zahvaljujući okretnom momnetu od 270 Nm mogu se mjeriti kao s velikim brojem limuzina na našim cestama. Ručni mjenjač sa 6 brzina odlično se nadopunjuje uz motor i cijelo vozilo. Iako je možda teško zamisliti da ovaj motor može pružiti toliko zabave, tek kada sjednete za upravljač otkrit ćete prave čari ovog agregata i uvjeriti se u ono što vam želimo ovdje prenijeti. Agilan, dinamičan i štedljiv, 1,6-litreni dizelaš pravo je inženjersko čudo za koje Mercedes-Benz zaslužuje svaku pohvalu.
Agresivan nastup

Ovako na papiru, vozilo duže od 5 metara s toliko prostora i masom, u mislima stvara sliku kakvog nezgrapnog, ne pretjerano lijepog vozila kojemu je jedina svrha pružiti maksimalan učinak pri svakodnevnim radnim obvezama. Ovo bi možda i bio slučaj da vozilo o kojem pišemo nije novi Vito.

Iz svakog kuta novi će Vito pridobiti znatiželjne poglede brojnih polaznika, a vozaču dati epitet onoga koji zna što odabrati za uspješno poslovanje. Novi Vito jednostavno prati brojne nove dizajnerske smjernice koje je Mercedes-Benz već predstavio na nekim svojim modelima, a koje zaista oduševljavaju. Bilo da ga gledamo s boka, stražnje strane, a posebice s prednje, novi Vito djeluje skladno, pomalo agresivno, a zasigurno nosi i onaj epitet - moćno. Prednja i stražnja svjetla izvedena su u LED tehnici, zasigurno su jedan od faktora zašto novi Vito izgleda tako dobro. Njih svakako preporučujemo uzeti pod obveznu dodatnu opremu, jer zaista gdje god da prođete, pogledi će vas pratiti. U bijeloj boji i s crnim zatamnjenim staklima Vito nam djeluje kao kakva luksuzna krstarica, a manje kao radno vozilo. Iako je prvotno Vito radno vozilo, to ne znači da nije prigodan i za svakodnevnu vožnju jer je idealan i za obiteljeke potrebe.
Mercedes-Benz DNA

Vito, kao i svaki Mercedes-Benz, nosi taj prepoznatljivi DNA ovog proizvođača. Od sjedanja na vozačevo mjesto, vožnje, upravljanja, pogleda na sam upravljač i općeg dojma, znamo da sjedimo u Mercedesu. Kao šlag na kraju ide cijena koja starta već od nešto ispod 21.000 eura (plus PDV), no valja znati kako Vito nudi mogućnost povrata PDV-a u 100-postotnom iznosu. Naš testirani model s hrpom dodatne opreme dosegnuo je cijenu od 28.800 eura plus PDV.