FOTO/VIDEO  Fiat 500X 1,6L Mjet Cross Plus

Fiat 500X 1,6, Cross Plus
Tehnološki, radi se o istim vozilima, napravljenim u sklopu nove poslovne politike Fiata, vlasnika Chryslera, a time i Jeepa. Pored toga, oba se proizvode u Italiji, u tvornici Melfi, koja je smještena na jugu apeninskog poluotoka, točno na pola puta između Barija i Napulja. Dizajnerskim naslanjanjem na osnovni model 500, u Fiatu su zaigrali na sigurnu kartu. Jer poznavatelji i ljubitelji Fiata na 500X mogu vidjeti poznate linije legendarnih modela proizvođača iz Torina. Sprijeda na modele 500 i 600 iz 50-ih godina prošlog stoljeća dok bočni pogled na rep evocira uspomene na model 500C iz 1949. koji je također imao malo izbočeni i zaobljeni rep.

Stražnja svjetla su klasičnog retrodizajna, jednostavna i obrubljena kromom. Kromirane su i kvake kao i krovni nosači te letvica na stražnjem poklopcu, iznad tablice. Testirani model imao je paket Off road look koji sadrži prednju i stražnju zaštitu podvozja, posebne alu naplatke, te kao i njegov gradski „brat" zaštite na vanjskom rubu blatobrana.
Zamjena za Sedicija

Iznutra je prepoznatljivi pripadnik obitelji 500, no opet je poseban, bez pretjerivanja s dijeljenjem zajedničkih elemenata s ostalim automobilima marke. U Torinu nisu željeli da bude lošije izvedbe od Jeepa, pa ima kvalitetnu, pomalo luksuznu izvedbu, posebno u skupljim izvedbama s dosta premium elemenata. Ispred vozača nalazi se instrument tabla s instrumentima duboko utisnutim u njihova kućišta. Centralna konzola je čistih i jasnih linija, s displejem osjetljivim na dodir. Police i pretinci su posvuda, što je veliki plus.

Dobar komfor i funkcionalnost upotpunjeni su prtljažnikom od 350 do 1000 litara.

Zbog specifičnog stila i fluidnije siluete, 500X je više crossover. To potvrđuje i razmjerno povoljan koeficijent otpora zraka od 0,34. U ponudi Fiata zamjenjuje model Sedici, brata blizanca Suzukija SX4, koji se od 2005. donedavno proizvodio u Mađarskoj. Simpatičnog, a istodobno robusnog izgleda, 500X je dugačak 425, širok 180 i visok 160 centimetara, uz međuosovinski razmak od 257 cm. Udaljenost podnice od podloge od 18 cm pokazuje da je namijenjen i silasku s asfalta, odnosno lakšim terenskim uvjetima. Po tradiciji svih takvih modela, u osnovnoj se verziji pokreće prednjim pogonom (radi smanjenja emisije CO2, potrošnje i cijene), a skuplje imaju pogon 4x4 gdje se koristi bogato Jeepovo iskustvo iz tog područja.
Oduševljava u vožnji

U ruke nam je dopao model sa svakako najzanimljivijim motorom u ponudi. Moderni 1.6 MultiJet II razvija 120 KS pri 3750/min, a glavna mu je vrlina okretni moment od 320 Nm pri 1750/min koji je najveći u klasi. Za sprint do "stotke" treba mu 10,5 sekundi, a postiže 186 km/h, prosječno troši 4,1 litru (realno pet) i ispuhuje 109 g/km CO2. To je postignuto sustavom CCDPF (catalytic converter and the particulate filter), koji optimizira pročišćavanje ispuha, sa stupnjem povrata ispušnih plinova, preko EGR ventila, do čak 60 posto. Serijski je ugrađen i sustav Start/Stop. Motor radi tiho i uglađeno, bez vibracija i uvijek spreman da agilno odgovori na pritisak noge na papučicu gasa.

U vožnji 500X oduševljava. Stabilan je i siguran na cesti s vrlo preciznim upravljačem koji vozaču prenosi pregršt povratnih informacija s ceste na prste. U zavojima se ponaša poput brzog vlaka, drži smjer i ne naginje se. Fiat također posebno navodi kako je značajno unaprijedio dinamična svojstva vozila zahvaljujući MacPherson sustavu ovjesa na stražnjoj osovini.

Simpatični retrocrossover iz obitelji 500 je stvarno dobar automobil kojeg će cijeniti svi koji uživaju u vožnji. Već prvi tržišni rezultati kažu kako Fiat konačno ima kompaktno vozilo koje kupci žele. Već na samom startu prodaje zaprimljenih 30 tisuća narudžbi pokazuju kako su napravili dobar posao.