Dogodila vam se prometna nesreća u inozemstvu? Evo što najprije trebate učiniti

vozila, policija, kazne, otmica, žena, crpka, Čapljina, prometna nesreća, Čapljina, prometna nesreća, pijanstvo, biciklist, Osijek, Široki Brijeg, prometna nesreća, šok, Čitluk, heroin, uhićenje, policajac, kazna, BIH, prometna nesreća, Tuzla, pogibija, Livno, prometna nesreća, MUP HBŽ, prometna nesreća, automobili, alkohol, vožnja, policija, Mostar, kazne, Posušje, alkohol, promet, policija, Pješakinja, poginula u prometnoj nesreći, šibensko-kninska policija, naletio automobilom, teška prometna nesreća, Mostar, pogibija, motor, Ljubuški, akcija, promet, alko test, Ljubuški, MUP ZHŽ, alkohol, kontrola, kontrola prometa, dnevni list, prometna nesreća inozemstvo, Policijski dužnosnici, droga, autocesta, alkohol, alkoholizam, vožnja, Ploče, Grude, natjecanje, promet, MUP ZHŽ, Posušje, krađa, policija, Mostar, alkohol, vozač, mito, krađa navika, Međugorje, MUP ŽZH, kontrola, kazne, pijani vozač, agresivni vozači, Vozačka sposobnost, Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cest
Nažalost, neka putovanja ne idu po planu te udobnost godišnjeg odmora u nekim slučajevima poremeti prometna nesreća. Ne priželjkujući vam to, doznajemo informacije što učiniti u tom slučaju, komu se obratiti i slično, ali i što učiniti prije putovanja da "procedura" ne potraje i bude jednostavnija. Konkretne informacije dobili smo u uredu Biroa zelene karte BiH.

Postupak prijave

U slučaju prometne nesreće u inozemstvu osoba koja upravlja motornim vozilom s bh. registracijskim oznakama upućuje se na potrebu da najprije popuni Europsko izvješće o nesreći i po mogućnosti napravi fotografije mjesta nesreće, a potom prijavi i pozove policijska tijela na licu mjesta nesreće. Nakon toga, potrebno je preuzeti potvrdu o oštećenju vozila od nadležne policijske uprave, a osoba koja upravlja vozilom eventualno bi trebala prijaviti štetu nacionalnom birou posjećene zemlje, čiji se podaci nalaze na unutarnjoj strani zelene karte ("nazivi i adrese Biroa").

- Po povratku u zemlju, štetni događaj osoba bi trebala prijaviti osiguravajućem društvu kod kojeg je zaključeno obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti, objasnili su nam u Birou zelene karte BiH. Kako bi nesmetano putovali u zemlje Sustava zelene karte, koje su navedene na dokumentu "zelena karta", vlasnici/posjednici motornih vozila, po uputama iz Biroa zelene karte BiH, trebali bi najprije provjeriti je li osiguranje automobila uredno. Ako ima bilo kakvih sumnji, prije početka putovanja treba kontaktirati osiguravača.

- Vlasnike ili posjednike motornih vozila molimo da uvijek kada putuju u inozemstvo nose sa sobom zelenu kartu, jer je ona dokaz o osiguranju i dokument o postojanju osiguranja od automobilske odgovornosti, a koja daje osiguravajuće pokriće u zemlji u kojoj se putuje, ističu u Birou.

Potpisani Sporazumi

Inače, direktorica Biroa Samira Zijadić istaknula nam je kako je Biro zelene karte BiH osigurao nesmetano kretanje građanima s bh. registracijskom oznakom i valjanom zelenom kartom u 45 zemalja Sustava zelene karte, preko potpisivanja tzv. Kretskog sporazuma i članstvom u Vijeću Biroa, čije je sjedište u Bruxellesu.

- Ovo je bazični ugovor koji omogućava svaki daljnji oblik suradnje sa zemljama članicama Vijeća Biroa. Jedan od oblika unaprjeđenja te suradnje je i potpisivanje Sporazuma o zaštiti posjetitelja, a do sada je isti potpisan s devet zemalja, rekla je Zijadić za Dnevni list. Aktivnosti na potpisivanju Sporazuma o zaštiti posjetitelja započete su u 2013. te su nastavljene u 2014. i 2015. godini. Kao rezultat tih aktivnosti temeljni sporazumi su ranije potpisani s Crnom Gorom, Srbijom, Turskom, Makedonijom, Hrvatskom, Grčkom, Ciprom, Bugarskom, Albanijom, s time da je u 2015. s Grčkom potpisan samo Opcionalni sporazum. Naša sugovornica obrazložila je da je svrha Osnovnog sporazuma pomoć oštećenom identificirati osiguravača i dobiti osnovne informacije, dok je svrha Opcionalnog sporazuma obrada štete od predstavnika za štete, na teritoriju BiH, a u skladu sa zakonom posjećene zemlje, odnosno zemlje u kojoj se dogodila prometna nesreća. Zijadić je najavila da će se ovakve aktivnosti nastaviti i dalje te da su u tijeku aktivnosti potpisivanja predmetnog sporazuma s još nekim biroima iz zemalja Sustava zelene karte. Po njezinim riječima, Sporazumom o zaštiti posjetitelja može se dodatno olakšati bh. građanima u slučaju prometne nesreće u inozemstvu.

- Cilj ovog sporazuma je pomoć posjetiteljima koji su pretrpjeli štetu kao rezultat prometne nesreće na cesti izvan svoje države prebivališta u državi koja pripada Sustavu zelene karte. Sporazum nudi više pogodnosti za oštećene osobe, a opseg pogodnosti ovisi o potpisanom dijelu samog sporazuma, odnosno bio on Osnovni ili Opcionalni, tvrdi Zijadić.

Pojednostavljeno rečeno, dodaju u Birou, u slučaju prometne nesreće u inozemstvu, građani BiH se mogu po povratku obratiti Birou zelene karte BiH, sa zahtjevom za asistenciju, ukoliko je šteta nastala od motornog vozila registriranog u posjećenoj zemlji.

- Asistencija podrazumijeva pribavu informacije o drugom motornom vozilu, odnosno osiguravajućem društvu nadležnom za isplatu štete, pribavu potrebne dokumentacije (policijskog zapisnika ili druge dokumentacije: medicinske, administrativne i sl.) te obradu štete u BiH, po zakonu posjećene zemlje preko predstavnika za štete, naglašavaju.

Obvezno nositi zelenu kartu!

Prije putovanja, savjetuju u Birou, potrebno je provjeriti važenje osiguranja automobila. Vlasnici/posjednici motornih vozila mole se da uvijek kada putuju u inozemstvo nose sa sobom zelenu kartu, jer je ona dokaz o osiguranju i dokument o postojanju osiguranja od automobilske odgovornosti, a koja daje osiguravajuće pokriće u zemlji u kojoj se putuje.

Sporazum o zaštiti posjetitelja potpisan s devet zemalja

Sporazumom o zaštiti posjetitelja može se dodatno olakšati bh. građanima u slučaju prometne nesreće u inozemstvu. BiH je do sada isti potpisala s devet zemalja: Crnom Gorom, Srbijom, Turskom, Makedonijom, Hrvatskom, Grčkom, Ciprom, Bugarskom i Albanijom.

Dnevni list