Ako želite preseliti u Njemačku ove stvari morate znati

iseljavanje
No, život u drugoj državi daleko je od "meda i mlijeka", prvenstveno zbog činjenice da se treba prilagoditi na nove kulture, jezik, pravila ponašanja, i mnogo drugih stvari.

Planirate li živjeti u Njemačkoj, ovo su prema pisanju Business Insidera stvari koje trebate znati:
1. Učenje jezika je jako bitno

Iako sve više Nijemaca govori engleski jezik (a nije uvijek bilo tako), još uvijek vam se može dogoditi da ćete i u najvećim gradovima naići na ljude koji govore samo njemački. Zbog toga je vrlo važno naučiti njemački jezik, a današnje brojne škole stranih jezika i on-line tečajevi itekako olakšavaju stvar.

2. Nijemci vole bicikle

Njemačka prometna infrastruktura puna je biciklističkih staza, a upravo je bicikl najpraktičnije i najjeftinije sredstvo kojim se možete koristiti kada preselite u veći grad. Osim toga, bicikliranje je zdravo!

3. Gotovina umjesto kartice

Za razliku od Hrvatske, u Njemačkoj se uglavnom plaća gotovinom. Vrlo lako se može dogoditi da u restoranu ili dućanu ne primaju kartice, stoga uvijek kod sebe imajte "prave" novčanice.

4. Elektronska glazba

Iako to mnogi smatraju stereotipom, Njemačka je čuvena po elektronskoj i tehno glazbi (DJ Bobo i dr.). Čak i u manjim klubovima takva vrsta glazbe pušta se jednom tjedno, a kad je atmosfera prava teško ćete odoljeti plesu sa jakim ritmovima.

5. Hrana

Iako mnogi misle da je Njemačka "ograničena" kobasicama i pivom, to nikako ne stoji. Njemačka je poznata po mnogim internacionalnim restoranima poput turskih, talijanskih, kineskih, meksičkih, američkih i sl.

6. Odlična gazirana pića

Njemačka nudi veliki broj kvalitetnih gaziranih pića, a tijekom ljeta naročito je osvježavajuć "Diesel" - miks cole i piva, tu je i njemački brend "Fritz Cola", a Nijemci često piju i "Spezi" - miks cole i fante.

7. Sve se reciklira

U Njemačkoj je već godinama ustaljena praksa zbrinjavanja otpada, pa se tako reciklira gotovo sve, a smeće se sortira po kategorijama - papir, staklo, itd. Nijemci su poznati po svojoj besprijekornoj disciplini.

poslovni.hr