6 načina kako provjeriti jeste li stvarno gladni - 26.09.2016

hrana

Kada želite izgubiti kilograme i hraniti se zdravije, važno je prepoznati stvarnu glad i glad iz navike, dosade i emocionalnu glad. Donosimo vam 6 načina kako provjeriti jeste li stvarno gladni ili je posrijedi „lažna" glad.

1. Pogledajte na sat

Redovito jedenje tijekom dana pomaže tijelu održavati razinu šećera u krvi i smanjiti glad. Ako ste jeli prije 1-2 sata, velike su šanse da osjećate žudnju za hranom umjesto stvarne tjelesne gladi. Umjesto slanih grickalica ili slatkih zalogaja, popijte čašu vode ili napravite zeleni čaj.

2. Slušajte svoj želudac

Poznato kruljenje u želucu javlja se tokom procesa probave, odnosno kada se preostala hrana potiskuje sve dublje u crijevima. „Kruljenje" stoga ne ukazuje uvijek na glad i ne morate odmah krenuti prema hladnjaku kako bi jeli. Pričekajte nekoliko minuta kako bi vidjeli da li su neugodni zvukovi iz crijeva znak za glad ili probavljanje hrane. Ako je prošlo 2-4 sata od zadnjeg obroka (ovisno o količini pojedene hrane u prethodnom obroku), vjerojatno vam tijelo šalje poruku da treba hranu.

3. Provjerite razinu energije

Drugi način da saznate da li ste gladni je da provjerite svoju razinu energije. Ako osjećate glad, bezvoljni ste i nemate energije, može biti da vam je potreban obrok pun hranjivih tvari koji će vas opskrbiti energijom i zadovoljiti glad.

4. Pričekajte 15 minuta

Kada počnete osjećati glad, ne znači da imate tjelesnu glad. Pričekajte 15 minuta kako bi shvatili o kakvoj se gladi radi. Glad koja dođe iznenada, najčešće je emocionalna glad i nije povezana sa stvarnom potrebom za unošenjem hrane u organizam. Ako nakon 15 minuta i dalje osjećate glad, vjerojatno se radi o tjelesnoj gladi koju zadovoljite hranjivim obrokom. No ako nakon 15 minuta prestanete osjećati želju za hranom, učinili ste dobru stvar čekajući.

Isto pravilo vrijedi i za vrijeme jedenja. Kada osjetite da ste dovoljno pojeli, pričekajte nekoliko minuta kako bi informacije o sitosti došle do mozga, umjesto da se prejedate.

5. Što želite jesti?

Ako osjetite iznenadnu glad i razmišljate o točno određenoj namirnici (pizza, čevapi, čokolada, keksi) koju morate pojesti odmah u tom trenutku, vrlo vjerojatno se radi o emocionalnoj gladi.

6. Odradite „vege test"

Kada osjetite glad, zapitajte se da li bi bili zadovoljni sa obrokom u obliku povrća poput kelja, špinata, cvjetače i slično. Ako je odgovor „DA", onda ste zaista gladni (ali to nije pravilo). Međutim, ako vam se ne sviđa takav obrok i mislite da se nećete njime zadovoljiti, onda vjerojatno osjećate žudnju za određenom hranom.

Izvor: kiwi.hr