Znak produbljenja sukoba Rusije i EU

Nizozemska, Rusija, Vladimir Putin, Bečka konvencija, Dmitri Borodin, incident Rusije i Nizozemske, Nizozemska, Rusija, Frans Timmermans, Onno Elderenbosch, diplomat lakše ozlijeđen, Zakona o zabrani homoseksualne propagande, isprika, kršenja Bečke konvencije, Vladimir Putin, Wilhelm Unge, Rusija, proruski separatisti, ukrajina, eu, Vladimir Putin, EU i Rusija, sankcija protiv Rusije, SAD, Rusija, Vladimir Putin, Vladimir Putin, NATO i Rusija, EU i Rusija, EU i Ukrajina, ukrajina, proruski separatisti, Vladimir Putin, NATO i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, ukrajina, Rusija, Vesna Pusić, Vladimir Putin, ruske vlasti, Vladimir Putin, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin, nove sankcije, međunarodne sankcije, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin,  Litvinenko, otrovan, otrovan radioaktivnim polonijem, Vladimir Putin, Rusija, Turska, obaranje zrakoplova, Sergej Lavrov, Sirija, Turska, SAD i Rusija, Sirija, Vladimir Putin, SAD i Rusija, NATO i Rusija
Ruska veterinarska služba zabranit će uvoz sve američke hrane i voća i povrća iz Europske unije, objavila je u srijedu ruska agencija RIA.

Reuters javlja kako nije uspio dobiti komentar ruskih veterinara, ni predstavnika Europske komisije u Bruxellesu, a RIA tvrdi da će "ruski trgovci zamijeniti uvozne proizvode domaćima zbog privremenih restrikcija na uvoz hrane".

Rusija je velik kupac američke i europske hrane, pa je takva zabrana znak produbljenja sukoba koji je već rusko-zapadne odnose doveo na hladnoratovsku razinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u srijedu zabranu ili ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su nametnule sankcije Rusiji, objavio je Kremlj. U priopćenju se kaže kako je to u ruskom nacionalnom interesu. Putin je od vlade zatražio da sastavi popis proizvoda koji se godinu dana neće smjeti uvoziti, objavio je Kremlj.

Putin uredbom "zabranjuje ili ograničava trgovanja s inozemstvom radi uvoza u Rusku Federaciju određenih tipova poljoprivrednih proizvoda koji potječu iz zemlje koja je odlučila uvesti gospodarske sankcije pravnim i/ili fizičkim osobama ili one koja se tim mjerama pridružila".

Rusi su najveći uvoznik voća i povrća iz EU: u 2011. kupili su 21,5 posto izvoza povrća EU i 28 posto sveg voća što je EU izvezao.

Rusija uvozi i mnogo američke piletine - lani je kupila 276 tisuća tona, što je osam posto američkog izvoza, objavilo je američko ministarstvo poljoprivrede. Jedino Meksiko uvozi više.

Čim je Putin izdao uredbu, ruska služba za fitosanitarni nadzor objavila je da će u četvrtak s veleposlanicima Ekvadora, Brazila, Čilea i Argentine razgovarati o mogućnosti uvoza iz tih zemalja. Predsjednik brazilske peradarske udruge Francisco Turra odmah je u Sao Paulu najavio kako ta zemlja može poslati u Rusiju dodatnih 150 tisuća tona piletine.

EU i SAD prošli su tjedan postrožili sankcije Rusiji.

O stanju u Ukrajini u srijedu je s ruskim predsjednikom Putinom razgovarala njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je dugo odbijala američke pozive da uvede strože sankcije zbog aneksije Krima, a popustila je tek kad je nad Ukrajinom srušen Malezijski putnički zrakoplov u kojem je poginulo 298 ljudi.

Ruska središnja banka objavila je kako je zabrana uvoza jeftinih proizvoda otežava nadzor inflacije koja je u srpnju pala na 7,5 posto na godinu, ali i dalje je znatno viša od 6,5 posto koliko je bilo u 2013.

Zapadne banke i unatoč sankcijama najavljuju veliki profit u Rusiji.

Zbog pada prodaje u drugom tromjesečju, Coca Cola je objavila da se prestaje reklamirati na ruskim televizijama.