FOTO/VIDEO  Završena talačka kriza u Sydneyu

teroristi, teroristički napad, taoci,  Sydney grad, talačka kriza
Teško naoružana australska policija upala je u kafić u centru Sydneya nakon 16 sati talačke krize u kojoj je napadač zarobio više desetaka civila. Prema zadnjim informacijama u dramatičnom okršaju ubijeno je nekoliko osoba, uključujući i napadača. Broj mrtvih varira od izvora do izvora, no zadnja informacija policije govori kako su ubijene tri osobe. Prema pojedinim izvorima ima i nekoliko ranjenih.
Žestoka pucnjava i granate za omamljivanje začule su se neposredno nakon 2 sati u noći prema lokalnom vremenu. Nekoliko trenutaka ranije skupina od najmanje 6 osoba uspjela je pobjeći iz kafića u kojem je trajala talačka kriza.Policija je identificirala napadača - riječ je o muškarcu po imenu Man Haron Monis, izbjeglici iz Irana koji je sebe nazivao sheikom, a ranije je osumnjičen za seksualni napad i za pomagača u ubojstvu. 2012. godine optužen je zbog slanja prijetećih pisama obiteljima osmero australskih vojnika koji su ubijeni u Afganistanu u znak prosvjeda protiv australskog uključenja u tamošnji rat.

Unatoč činjenici da je bio od prije poznat australskoj policiji, stručnjaci za sigurnost ističu kako je vrlo teško spriječiti ovakve napade kada osoba odluči djelovati sama, što je, izgleda, bio slučaj u današnjem napadu.

Neki smatraju kako je ovaj napad izveo zbog australskog sudjelovanja u borbi protiv ISIL-a u Iraku. Jens David Ohlin, profesor sa sveučilišta Cornell University u New Yorku, stručnjak za terorizam i slična sigurnosna pitanja, komentirao je: "Postoji opasnost od ISIL-ovih simpatizera koji se radikaliziraju putem interneta te uzmu na sebe provođenje terorističkih napada kako bi ispunili svoju radikalnu ideologiju. Ulazimo u novu fazu terorizma koji je puno opasniji, i puno ga je teže poraziti, nego što je Al-Qaeda ikada bila".

Naime, za vrijeme današnje talačke krize u Sydneyu, napadač je zarobljenima naredio da na izlog kafića postave crnu islamsku zastavu popularnu kod sunitskih militantnih skupina.

Ovo je bila najveća sigurnosna operacija u Sydneyu još od 1978. kada je izveden bombaški napad u hotelu Hilton pri čemu su ubijene dvije osobe.


reuters.com/afp/rt