Zasad bez dogovora o plinu između Kijeva i Moskve

gazprom, Aleksej Miller, plin, ukrajinski plin, plin, ukrajinski plin, moskva

"Pregovori još nisu gotovi. Složili smo se da nastavimo s radom 30. listopada navečer", kazao je Novak čije riječi citira novinska agencija Ria-Novosti.
Razgovori zapinju na financijskoj podršci EU-a Ukrajini kako bi se tvrtki Naftogaz omogućilo da riješi dio neplaćenog iznosa ruskom Gazpromu i unaprijed plati novu narudžbu, rečeno je iz izvora bliskog pregovorima.

Europski povjerenik za energetiku Gunther Oettinger odlučan je u postizanju dogovora kako bi se EU-u zajamčila isporuka ruskog plina kroji prolazi Ukrajinom.
Pregovori su prekinuti u četvrtak ujutro.
"Naš je cilj postići privremeni sporazum za zimski paket koji jamči sigurno slanje ruskog plina koji je kupio EU kroz Ukrajinu do kraja ožujka 2015.", istaknuo je povjerenik Oettinger prije početka pregovora.

EU treba svake godine 450 milijardi prostornih metara plina za potrošnju. Mora uvesti 300 milijardi, od čega 125 milijardi kupljenih od ruskog diva Gazproma. Sedamdeset pet prostornih metara plina kupljenog od Rusije prolazi kroz postrojenja u Ukrajini. Narudžba Njemačke, jednog od najvažnijih klijenata Gazproma u EU, upućuje se kroz plinovod Nordstream.

Prijedlog rješenja predviđa da Kijev plati 3,1 milijardu dolara neplaćenih računa, koliko duguje ruskom divu Gazpromu, od čega dvije milijarde prije kraja listopada.
Zauzvrat Gazprom se obvezuje nastaviti isporuku plina Ukrajini, prekinutu u lipnju, s minimalnom isporukom od pet milijardi prostornih metara po cijeni od 385 dolara za 1000 m3.

izvor: Hina