Zagrepčanka u ISIS-u: Dori su muža odabrali u Gornjoj Maoči

ISIL, Sirija
Čuo sam iz medija da je moja kći ranjena u Siriji. Ništa o njoj ne znam već dvije godine, otkako je otišla iz Zagreba.

Prema informacijama koje su i službeno potvrđene Večernjem listu, danas 27-godišnja Dora Bilić slijedila je supruga Senada Avdića u Siriju, kamo je on otišao ratovati na strani ISIS-a. U američkim napadima na radikalne islamiste Dora je prije nekoliko dana stradala. Njezin otac uskoro će u mirovinu. Životni i radni vijek prolazio mu je bez većih poteškoća i stresova, sve do prije nekoliko godina kada je doznao da se njegova jedinica preobratila na islam. Bilo je to, kažu Dorine prijateljice iz školskih klupa, još dok je pohađala srednju školu u Zagrebu. Odrasla je u mirnoj i ugodnoj četvrti, u prostranom obiteljskom domu smještenom u širem području centra grada. Pohađala je srednju školu udaljenu tek nekoliko tramvajskih stanica od kuće. Bila je najbolja učenica u razredu, putovala svijetom, govorila nekoliko stranih jezika... Obitelj je puno držala do njezina obrazovanja.

Kako je ušla u taj svijet

- Izlasci je nisu zanimali, tek bi ponekad otišla u kino. Ali zato nije propuštala izložbe i u gradu i u inozemstvu, išla je na tečajeve stranih jezika, putovala - govori jedna Dorina prijateljica. U tinejdžerskoj se dobi počela zanimati za islam pa je "gutala" svu dostupnu literaturu: - U džamiju je počela odlaziti još dok smo išle u školu, ali o tome nismo razgovarale. Dora je uvijek bila povučena i dijelila je društvo na ono u školi i na ono izvan nje, s kojim je i odlazila u džamiju - kaže nam Dorina školska prijateljica, i sama iznenađena što je Dora Bilić iz Zagreba otišla najprije u BiH, gdje se i udala za Avdića, a zatim u Siriju.

- Kako sam ja sebi protumačila njezino zanimanje za islam? Dolazila je iz jako religiozne obitelji i sve mi je to izgledalo kao njezin bunt - govori prijateljica. Da je vjera iznimno važna obitelji Bilić, potvrdit će i Dorin otac: - Strašno je ovo što nam se događa. Mi smo iz jako religiozne obitelji. Osuđujemo svaki oblik terorizma, pogotovo islamskog - objašnjava.

A upravo se u središtu najgore islamske prijetnje našla njegova kći. Obitelj naslućuje tko ju je uvukao u taj svijet. Prema dostupnim informacijama, sve je počelo 2005. godine, kada je, dok je bila na pragu punoljetnosti, prihvatila islam. Iako kod kuće nije pokrivala glavu hidžabom, danas će neki kazati da su je viđali s maramom na glavi u gradu. Nakon što je završila srednju školu, najprije je upisala studij prava. Prvu je godinu završila i - odustala. Njezin novi izbor bila je medicina. U roku je završila za fizioterapeuta. Kao i u školi, i na studiju je bila uzorna, a u London je išla i na višemjesečnu praksu. Oni koji su je tada poznavali kažu da je fakultet promijenila jer je procijenila kako će sa zvanjem fizioterapeuta lakše naći posao u svijetu nego s diplomom iz prava. Očito je da se pripremala za odlazak u inozemstvo jer je diplomu prevela i ovjerila, tako da svugdje vrijedi. Za boravka u Londonu Dora Bilić prvi se put udala. Njezin je odabranik bio musliman iz EU koji je, poput nje, rođen kao kršćanin. No, tu je bračnu zajednicu Dora vrlo brzo razvrgnula. Navodno je razlog bio to što njezin suprug nije bio dovoljno radikalan u svojim stavovima.

Vrlo je vjerojatno da su joj u pronalasku novog supruga pomogli Sead i Nevresa Plojović. S njima se upoznala i sprijateljila još 2009. godine u Zagrebu. Plojovići su podrijetlom iz Novog Pazara u Srbiji. Sead je jedno vrijeme živio u Beču, a zatim se doselio u Zagreb te navodno ima i hrvatsko državljanstvo. Prije nekoliko godina mediji su pisali, pozivajući se na obavještajne izvore iz BiH, da je Plojović vođa vehabijske zajednice u Zagrebu, povezane s Islamskim centrom u Beču. Plojović je negirao i te i informacije koje su ga dovodile u vezu s Mevlidom Jašarevićem, koji trenutačno izdržava 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine. Iako je majstor i instruktor borilačkih vještina, tvrdio je da Jašareviću nije bio instruktor u vehabijskom kampu u Gornjoj Maoči, u kojem je nedavno policija BiH u akciji "Damask" uhitila skupinu radikalnih islamista.

Rodila još dok su bili u BiH

Gornja Maoča selo je koje se nalazi nedaleko od Brčkog, tridesetak kilometara udaljeno od granice s Hrvatskom. Put prema ovom izoliranom selu, u kojem se nastava u školi odvija po jordanskom nastavnom planu i programu, loš je. Zajednica vehabija koja tamo živi izolirana je od ostatka svijeta, što im i odgovara. Ovdje je na snazi šerijatsko pravo. Lagodan život u gradu u kojem je imala sve Dora Bilić tada je zamijenila životom u izolaciji, u kući sa zemljanim podom. Srbijanska je policija uhitila Seada Plojovića u proljeće ove godine pod optužbom za terorističko udruživanje. Prema informacijama iz policije koje su prenijeli mediji u Srbiji, Plojović je bio jedan od dvojice organizatora koji su u sirijski ratni pakao odveli šestoricu Sandžaklija.

Sead Plojović uhićen je u Novom Pazaru, gradu u kojem je 2012. godine Dora prijateljevala s obitelji Mevlida Jašarevićeva. Bilo je to prije nego što se udala za Avdića, s kojim ima jedno dijete. Prema nekim informacijama, Avdić je odabran da bude njezin suprug, a odluku o tom braku donio je hodža. Dora je iz Zagreba otišla najprije u Srbiju, a zatim u Bosnu i Hercegovinu potkraj 2012. godine. Obitelji nije kazala kamo ide, već samo da mora poći. U Siriji boravi od prošle godine. Dok muškarci ISIS-a ratuju, žene su smještene u gradu Raqqi. Navodno je u jednom od sukoba Sead Avdić teško ranjen. Ostao je invalid te Dora skrbi o njemu i njihovu djetetu, koje je najvjerojatnije rodila još dok su bili u Bosni i Hercegovini.

U istim napadima u Siriji u kojima je Dora ranjena poginula je Fatima Mahmutović iz općine Srebrenik, u kojoj se nalazi i Gornja Maoča. Ona je u Siriju otišla u jesen 2013. godine zajedno s mlađim sinom Jasminom. Njezin stariji sin Mirzet Mahmutović na strani Islamske države bori se više od godinu i pol. Sukladno nedavnom izvješću SOA-e o njezinu radu, za pretpostaviti je da su hrvatske obavještajne službe bile upoznate o kretanju, kontaktima i povezanosti Zagrepčanke Dore Bilić. Navodi se u tome izvješću da je od 2012. u sukobima u Siriji, a poslije i u Iraku, sudjelovalo nekoliko stotina boraca iz država u hrvatskom susjedstvu, a neki su od njih pripadnici najradikalnijih islamističkih skupina koje se bore na tom području. No, zasad nisu identificirane takve osobe s područja Hrvatske, ali džihadisti se hrvatskim teritorijem koriste kao tranzitnim područjem.