Vatra na platformi Abkatun

platforma, nafta, Meksiko
Meksička državna naftna tvrtka Pemex objavila je u srijedu da je 300 radnika evakuirano s naftne platforme na obali savezne države Campeche u Meksičkom zaljevu, najvećem nalazištu nafte u toj državi i regiji gdje se 2010. dogodila najveća naftna ekološke katastrofa američke povijesti.

Pemex je na Twitteru objavio da je vatra izbila na platformi Abkatun u ranim jutarnjim satima u srijedu i da požar gasi osam vatrogasnih brodova.

Nije objavio informacija o mogućim žrtvama, no agencija AFP poziva se na lokalne medije koji javljaju da su ozlijeđeni radnici prebačeni helikopterom u lokalne bolnice.

Prema lokalnim medijima, požarom je pogođen dio za smještaj zaposlenika koji rade na platformi Abkatun uz obale meksičke države Campeche na poluotoku Yucatan.

Reuters javlja da je platforma Abkatun proizvela u 2013. manje od 300.000 barela na dan.

Meksički zaljev bio je poprište najveće ekokatastrofe u toj regiji izazvane eksplozijom naftne platforme Deep Water Horizon uz obalu američke savezne države Louisiane 20. travnja 2010., pri čemu je 11 radnika poginulo, a nafta se mjesecima izlijevala iz bušotine.

Britanski naftni div BP pristao je za tragediju Deep Water Horizona isplatiti 7,8 milijarda dolara odštete zbog onečišćenja, a američka tvrtka Halliburton, koja je osiguravala cement za gradnju bušotine, 1,1 milijardu dolara jer je uništila računalne simulacije koje su inženjeri izradili nakon nesreće.

Dugotrajno izlijevanje nafte iz buštoine uništilo je riblji fond, onečistilo obalu i dugoročno ugrozilo ribarstvo.

Hina