Uzeo kredit od 120 tisuća eura, vratio 85 tisuća, i dalje dužan još 170 tisuća

kredit

... pitanja dobili u švicarskim francima, a danas ima problem s vraćanjem tog kredita.

Problemi sa zaduživanjima građana regije u švicarskim francima goruća su tema posljednjih godina otkako je počeo varirati tečaj te valute. Građani su kredite u švicarskim francima uglavnom uzimali kako bi kupovali stanove na duži vremenski period. Međutim, rast švicarskog franka rezultirao je povećanjem rate kredita za građane koji su uzimali kredite u francima.

Crnogorac Dragan Senić jedan je od oko 500 korisnika kredita u švicarskim francima u Crnoj Gori. I on, kao i ostali, ima problem sa otplaćivanjem svog kredita.

„Mi tražimo pravično, realno i pošteno rješenje. Da uz neku normalnu kamatu vratimo kredite, a mi pristajemo i da po najvećoj kamatnoj stopi koja je bila u Hypo Alpe Adria banci vraćamo kredite, i da za uzetih 50 tisuća eura, za 20 godina vratimo 100 tisuća eura. A ne 250 tisuća ili više, kako to sada želi banka", kaže Senić u razgovoru za Anadolu Agency.

On je i predstavnik korisnika kredita u švicarskim francima u Crnoj Gori i kaže kako je do sada protiv Hypo Alpe Adria banke, koja je odobravala takve kredite predano oko 380 tužbi.

„Ja sam uzeo kredit od 120 tisuća eura. Vratio sam 85 tisuća, a danas sam dužan oko 170 tisuća glavnice", ističe Senić.

Dodaje kako su ljudi nemoćni jer im banke plijene imovinu zbog nemogućnosti da vraćaju rate. Kako ističe, pojedini korisnici kredita se odlučuju i na najgori scenario.
„U Bosni i Hercegovini je bilo 21 samoubojstvo, dok je u Hrvatskoj prije nekoliko dana jedan čovjek sebi oduzeo život jer nije mogao vraćati kredit", kaže Senić.

Predsjednik Pokreta za promjene (PZP) i član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević, pozvao je ovog tjedan specijalnog tužitelja za organizirani kriminal u Crnoj Gori Nebojšu Katnića da pokrene istragu protiv Hypo Alpe Adria banke u Crnoj Gori, zbog izdavanja kredita u švicarskim francima.

Medojević je priopćio da će u narednih nekoliko dana Skupštini ponovo uputiti prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) u eure, sa uvaženim amandmanima od strane korisnika kredita.

U pomoć Skupštine Crne Gore uzda se i Senić.

„Optimist sam, vidi se i iz aviona da je napravljena prijevara. Nadam se da će Skupština Crne Gore uvažiti naše zahtjeve", zaključuje Senić.