U Njemačkoj se za branje šparoga zaradi 150 eura na dan

branje sparoga

... je i pauza. Nedjelje su neradne.

EURES-ov savjetnik za poslove u inozemstvu pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Splitu, utvrdio je da na internetskim stranicama HZZ-a oglas o takvom sezonskom poslu nije oglašen, no da ima niz drugih ponuda, mahom za rad u ugostiteljstvu i na građevini.

Međutim, više informacija može se pronaći na portalu EURES, koji posreduje pri zapošljavanju u zemljama Europske unije.

"Koliko mi je poznato, Hrvati dolaze raditi sezonske poslove u poljoprivredi, uglavnom u južni dio Njemačke i Bavarsku, preko privatnih veza ili izravno preko njemačkih agencija za zapošljavanje, pri čemu je od ključne važnosti poznavanje jezika. Ima i onih koji kao sezonci u tom svojstvu dolaze već godinama, pa su se već uhodali i u posao i u proceduru koja se nije bitno izmijenila pristupanjem Hrvatske u EU. U sektoru poljoprivrede radi se naporno i za naknadu od oko osam i pol eura po satu bruto, što je za veliku većinu Nijemaca jako niska plaća, tako da s njihove strane gotovo uopće nema interesa za tako naporan, a slabo plaćen posao. No, vrlo je atraktivan strancima, osobito Hrvatima i Poljacima", kazao Mario Koturić, član Uprave Hrvatskoga gospodarskog saveza u Frankfurtu za Slobodnu Dalmaciju.

Od navedenog iznosa plaće odbija se porez, no malo sezonskih radnika poznaje zakon, pa nisu upoznait s podatkom da isti taj plaćeni porez mogu dobiti natrag ako ulože zahtjev na kraju porezne godine!

Na internetskim forumima također se razmjenjuju informacije, a one su podijeljene; od oduševljenja brzom zaradom, do razočaranja visokim cijenama, posebice cigareta i drugih tzv. luksuznih artikala. Kao nedostaci navode se i rad po "cijeli dan" (nije precizirano), pauza za ručak od sat vremena (navodno smještaj u radnim barakama i jedan obilan obrok stoje 10 eura po danu), a radi se svim danima osim nedjelje.