FOTO/VIDEO  Turske granice nisu zatvorene

izbjeglice
Najmanje 35.000 Sirijaca stiglo je na tursku granicu u zadnjih 48 sati, rekao je guverener pokrajine Kilis u subotu, a turski šef diplomacije u Amsterdamu je europskim kolegama prenio da Turska očekuje još 60.000 izbjeglih iz Alepa.

Oko 35.000 izbjeglica stiglo je na tursku granicu blizu južnoga grada Kilis u zadnjih 48 sati i smješteni su u logorima na sirijskoj strani granice, rekao je guverner Suleyman Tapisz.Novinarima u Oncupinaru na granici s Kilisom rekao je da se može očekviati dolazak još 70.000 Sirijaca ako ruska avijacija nastavi zračnim udarima pomagati vojnu ofenzivu sirijske vojske.

»Naše granice nisu zatvorene, no u ovom trenutku nema potrebe smjestiti te ljude unutar naših granica«, rekao je Tapsiz.

Izvijestio je da su izbjeglice primile hranu, pokrivače i šatore.

Turski ministar vanjksih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u Amsteradmu da njegova zemlja očekuje 60.000 izbjeglica iz opkoljene pokrajine Alep i odbacio je kritike da je Turska promijenila izbjegličku politiku.

»I dalje držimo naše granice otvorenima za te ljude koji bježe od agresije režima, kao i od zračnih udara iz Rusije«, rekao je Cavusoglu u Amsterdamu nakon razgovora s kolegama iz Europske unije i balkanskih zemalja koje su na migrantskoj ruti.

Aktivisti su izvijestili u petak da turske vlasti drže granicu sa Sirijom zatvorenom.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da se okupilo oko 30.000 ljudi, piše agencija dpa.

Ranije ovaj tjedan Europska unija zatvorila je financijsku konstrukciju za isplatu 3 milijarde eura pomoći Turskoj za smještaj sirijskih izbjeglica u nadi da će time smanjiti izbjeglički val prema državama EU.

Luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn upozorio je u subotu da ekzodus iz Alepa može pokrenuti novi izbjeglički val prema Europi koja se bori s priljevom u zadnjih godinu dana.