Talačka kriza u Sydneyju - teroristički napad

teroristi, teroristički napad, taoci,  Sydney grad, talačka kriza

Foto: globalnews.ca

Kafić se nalazi nasuprot studija komercijalne televizije i snimke pokazuju da nekoliko ljudi stoji u kafiću s rukama pritisnutima na izlog i drže crnu zastavu s bijelim arapskim natpisom sličnu onoj kojom se koriste militanti Islamske države u Iraku i Siriji.

Australija, koja čvrsto podupire Sjedinjene Države i njezine sve snažnije vojne akcije protiv Islamske države u Siriji i Iraku, u stanju je pripravnosti na napade radikalnih muslimana ili domaćih boraca koji se vraćaju iz sukoba na Bliskom istoku. Policija nije imala izravan kontakt s onim koji drži taoce, ali poručuje da događaj tretiraju kao terorizam. Izvršni direktor Lindta Australia Steve Loane rekao je da u kafiću radi oko 10 radnika te da se u njemu nalazi vjerojatno 30 gostiju, prenosi Sky Business.

Tijekom jutra nekoliko je talaca uspjelo pobjeći. Evakuirane su okolne zgrade u sidnejskoj središnjoj poslovnoj četvrti gdje je smješten kafić Lindt švicarskog proizvođača čokolade i slatkiša. Deseci teško naoružanih policajaca okružili su kafić na Martin Placeu, gdje se nalazi i Australska središnja banka, komercijalne banke, a blizu je i parlament Novog Južnog Walesa.

Premijer Tony Abbott, koji je upozoravao na planove militanata da napadnu australske mete, rekao je kako postoje naznake da je talački incident u kafiću Lindt politički motiviran. U rujnu je australska protuteroristička policija priopćila da je spriječila neposrednu prijetnju da se odsječe glava nasumično odabranom čovjeku, a nekoliko dana poslije jedan tinejdžer je ustrijeljen u Melbourneu nakon što je napao nožem dvojicu protuterorističkih policajaca.

izvor: hrt.hr