SYRIZA premoćno osvojila parlamentarne izbore u Grčkoj

SYRIZA, grčka, izbori u Grčkoj
20:15
Glasovi se prebrojavaju. Prema do sada 14% prebrojanih glasova, SYRIZA odnosi uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj: osvajaju 34,9% glasova. Na drugom mjestu je stranka Nova Demokracija, desni centar aktualnog premijer Antonisa Samarasa, stranka koja je uvelike i dovela Grčku u situaciju u kojoj se danas nalazi - ND osvaja, prema aktualnim podacima, 25,9% glasova.

Na trećem mjestu je neo-nacistička stranka Zlatna Zora s 6,2% glasova. Slijedi ih centristička stranka Potami s 5,6% glasova. Zatim dolazi nekoć moćni lijevi centar, socijal-demokratska stranka PASOK sa svega 5,5% glasova te Grčka Komunistička Partija (KKE) koja još jednom, unatoč velikim skupovima, ne uspijeva ostvariti značajniji rezultat na izborima - osvajaju 5,3% glasova.

20:00
Veliki dan za demokraciju, za Grčku, za Europu - ljevičarska koalicija SYRIZA danas je dobila potporu stanovnika Grčke i upravo je postala vodeća stranka. Prvi izlazni rezultati govore kako osvaja između 35,5% i 39,5% glasova, oko 10% ispred njihovog rivala, stranke Nova Demokracija.

Premijer Antonis Samaras pretrpio je danas veliki poraz, ali to se i moglo očekivati. Hoće li lider SYRIZA-e, Alexis Tsipars, preuzeti sada njegovo mjesto? SYRIZA će imati svega nekoliko dana, do 29. siječnja, da predstavi vladajuću koaliciju. Ako to ne uspiju, Grčku čekaju novi izbori, najvjerojatnije u ožujku, no šanse su velike da ovog puta SYRIZA zaista postaje vladajuća stranka.

Za treće mjesto bore se centristička stranka To Potami i krajnje desničarska stranka Zlatna Zora - ove dvije stranke osvajaju, prema anketama, između 6,4% i 8% glasova.

Premijer Samaras očajnički je pokušavao još jednom preplašiti grčki narod pa je tako u danima pred izbore tvrdio kako bi izbor SYRIZA-e bio "nacionalno samoubojstvo". Očito nije uspio s takvom taktikom. Na zadnjem vladinom skupu, na prostoru sportskog stadiona koji je građen za Olimpijske igre 2004., Samaras je pred okupljenim pristašama poručio kako će SYRIZA, ako dođe na vlast, "razoružati policiju, dovesti mase imigranata, a Grčku pretvoriti u Sjevernu Koreju na Mediteranu". Pristaše, mahom srednje životne dobe i pripadnici srednjeg staleža, uzvikivali su mu: "Grčka! Grčka! Samaras! Samaras!".

Strah od nepoznatog je karta na koju je Samaras igrao 2012. i odnio pobjedu na izborima. SYRIZA je tada već bila blizu, pobjeda im je tada izmakla za svega nekoliko postotaka, no već tada je bilo gotovo jasno da njihovo vrijeme zasigurno stiže, a kada se krajem godine ukazala izuzetna prilika (zbog činjenice da se parlament nije mogao složiti oko izbora predsjednika zemlje, prema grčkom Ustavu, morali su biti održani prijevremeni izbori), SYRIZA je krenula u čvrstu kampanju poručujući glasačima da više nema mjesta ni za strah, ali niti za nova poniženja.

Cijela Grčka zna da je Antonis Samaras primarno agent Trojke, međunarodnih kreditora, a tek onda premijer zemlje. Nekima to nije smetalo 2012., a nekima ne smeta ni danas, no kritična masa više nije na njegovoj strani. Grčki narod jednostavno je morao proći "tešku školu" skupljanja hrabrosti da bi u konačnici izašao iz okvira začaranog kruga lijevog i desnog centra.

Sada mogu biti zadovoljni jer danas su cijeloj Europi pokazali da se još uvijek može prevladati centar, a ovdje je zaista riječ o prevladavanju - ovo nisu bili "prosvjedni" glasovi, ovo je bio primjer toliko potrebnog sazrijevanja masa.

Program SYRIZA-e, ako ga uspoređujemo s drugim vodećim strankama, zaista jest radikalan, ali način prezentacije je bio mudar - pazilo se na puno toga u ovoj kampanji, prije svega na to da se glasače srednje klase ne smije preplašiti, ali ni međunarodna tržišta.

Što će SYRIZA učiniti kao vladajuća stranka? Tu je 320 milijardi eura duga za kojeg Tsipras ističe kako ne samo da je "neizdržljiv", već i "objektivno nemoguć za vratiti". Radikalni potezi sada će biti na stolu, ali SYRIZA ih neće povlačiti ako ne bude morala. Drugim riječima, ponuditi će kreditorima dogovor, restrukturiranje itd., ali ako ovi na to ne pristanu, SYRIZA mora biti spremna i na druga rješenja. Može li se sve u konačnici ipak završiti grčkim izlaskom iz Eurozone? Može, ali to je zadnja opcija.