Svinjskim glavama protiv izbjeglica

svinjska glava
Ovu ideju, pripadnik Mađarskog građanskog saveza - Fides, inače najveće nacional-konzervativne političke stranke u Mađarskoj, iznio je kao odgovor na konstataciju novinara i aktiviste za ljudska prava Endrjua Streljina, koji je osudio postavljanje onoga što se trenutno nalazi na kontroverznoj ogradi.

U pitanju su zastrašujuće maske od šećerne repe, koje su se tamo pojavile prošli tjedan, javio je Telegraf.

"Te izbjeglice bježe od rata i torture, vaše glave ih neće odvratiti", napisao je Endrju na svom Twiter nalogu.

Streljin je istaknuo da je apsolutno neprihvatljivo da neko ko se nalazi na poziciji na kojoj je Šoflin iznosi takve prijedloge. (Šoflinova stranka je članica Europskog parlamenta u kom je on predstavlja, a također je i član Komiteta za vanjske poslove ovog tijela).

"Vaše riječi su odvratne. Tako nešto bih očekivao od anonimnog neonaciste, koji "troluje" po internetu, ali ne i od poslanika. Ponašajte se u skladu sa svojom funkcijom", poručio je Streljin Šoflinu, koji mu je na to odgovorio da njegova retorika podsjeća na govor mržnje.

U pokušaju da se suprotstavi najezdi migranata, Mađarska je prošle godine, na granici sa Srbijom, podigla ogradu sa bodljikavom žicom, koja je izazvala brojna negodovanja u javnosti.