Suđenje u Münchenu: Perković danas izlazi prvi put pred sud

Josip Perković, anto nobilo, europski uhidbeni nalog, Stjepan Đureković, Zakon o pravosudnoj suradnji, Josip Perković, puštanje, sloboda, Jure Zovko, Josip Perković, Josip Perković, izručenje, Njemačka, Josip Perković, izručenje, Josip Perković, Njemačka, izručenje, Josip Perković, Stjepan Đureković, petar miloš, Josip Perković, Njemačka, zatvor, Stjepan Đureković, Josip Perković, UDBA, prijetnje, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Josip Perković, pripremao Đurekovićevo ubojstvo, Ante Nobilo, Zdravko Mustač, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Lex Perković, slučaj Perković, Josip Perković, Zdravko Mustač, Josip Perković, Stjepan Đureković, Josip Perković, Zdravko Mustač, UDBA, udbaši, slučaj Đureković, Josip Perković
Pred sudom u Münchenu danas će započeti suđenje protiv Josipa Perkovića , jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca kojeg se tereti da je 1983. godine sudjelovao u pripremi ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića .

Zbog Đurekovićevog ubojstva pred njemačkim pravosuđem već je na kaznu doživotnog zatvora pravomoćno osuđen Krunoslav Prates , s kojim je Perković navodno surađivao na pripremi ubojstva.

Kao motiv za Đurekovićevo ubojstvo optužnica navodi strah od svjedočenja ovog emigranta o malverzacijama Vanje Špiljaka u INA-i.

Njegovog oca Miku Špiljaka pak optužnica naziva inicijatorom Đurekovićevog ubojstva. Perkovićev odvjetnički tim, predvođen Antom Nobilom , svog klijenta branit će od ovih navoda optužnice:

»Optužuje se; da je u Luxemburgu i na drugim mjestima, na do sada nepoznate dane prije 28 srpnja 1983. godine, drugima s umišljajem pružio pomoć pri izvršenju njihovog s umišljajem počinjenog kaznenog djela ubojstva. Dana 28. srpnja 1983. godine, između 11.00 i 11.30 sati ubijen je s nekoliko hitaca, kao i udaraca po glavi, jugoslavenski državljanin Stjepan Đureković u jednoj garaži koja je korištena kao tiskara, na adresi Sauerlacher Strasse 1., u Wolfratshausenu. Identitet počinitelja, koji su svoju žrtvu vrebali u garaži, nije točno utvrđen. Kao daljnji suučesnik u ovom djelu učestvovao je i Krunoslav Prates, koji je zbog toga već pravomoćno osuđen.«

Perkovićev odvjetnik Nobilo otpužnicu kani rušiti prikazujući svjedoke nevjerodostojnim, a njihove iskaze lažnim. Također, Nobilo će pokušati dokazati i da je motiv ubojstva naveden u optužnici vrlo sporan. Optuženi Josip Perković, recimo za kraj, rođen je 17. svibnja 1945. godine u Ličkom Novom Selu, a njegovo posljednje prebivalište je na Pantovčaku 194a.

Studirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje je diplomirao 1969. godine. Godine 1970. godine pristupio je Službi državne sigurnosti, a 1979. godine premješten je u Zagreb, gdje je radio kao voditelj SDS-ovog Odjela II, zaduženog za »neprijateljsku emigraciju«. S te pozicije, tereti ga se, počinio je predmetno kazneno djelo.