FOTO/VIDEO  Sudar dvaju putničkih vlakova na jugu Njemačke, ljudska je pogreška

sudar vlakova, Njemačka, Bad Abling, sudar vlakova, Bad Abling, Njemačka
Ljudska pogreška krivac je za sudar dva vlaka u Bavarskoj u kojem je po zadnjim podacima u utorak poginulo deset osoba, a zbog tragedije njemačke vodeće političke stranke otkazale su tradicionalnu »političku Pepelnicu« u srijedu.

Frontalni sudar dvaju putničkih vlakova na jugu Njemačke kod bavarskoga grada Bad Aiblinga na jugu Njemačke »ljudska je pogreška«, rekao je izvor blizak istrazi za agenciju dpa nakon prvotnih rezultata istrage.

Vlasti su pokušavale rasvijetliti uzroke sudara fokusirajući se na tehnički problem ili na ljudsku pogrešku, rekao je ranije u utorak ministar transporta Alexander Dobrindt.

U nesreći je deset osoba poginulo, a ozlijeđena je 81, od kojih 18 teško, prema novim podacima policije.

Jedna se osoba smatra nestalom i vjeruje se da je u olupinama dvaju vlakova.

Njemačke političke stranke kazale su da bi bilo neprimjereno održati zabavna 'svađalačka' okupljanja nakon tragične nesreće.

Konzervativna Kršćanskosocijalna unija (CSU), bavarski saveznik stranke Kršćanskih demokrata (CDU) kanclearke Angele Merkel, prva je otkazala 'pepelničku svađu'.

Slijedili su socijaldemokrati te oporbeni Slobodni demokrati, Zeleni i stranka Ljevice. I CDU je otkazao skup.

»Iz poštovanja prema žrtvama tragične željezničke nesreće, politčka pepelnica CSU-a neće se održati«, rekao je Andreas Scheuer, glavni tajnik stranke.

Tradicionalno je vrhunac političke Pepelnice govor bavarskog premijera Horsta Seehora, čelnika CSU-a oi se zadnjih mjeseci razilazi sa sestrinskom, vladajućom strankom kancelarke Merkel u stajalištu prema migrantima. Bavarska, južna njemačka savezna pokrajina, zapravo je ulaz za migrante i izbjeglice u Njemačku.

U operaciji spašvanja sudjelovalo je u utorak 15 helikoptera kojima su ozlijeđeni prebacivani u obližnje bolnice, a a u cijeloj je operaciji sudjelovalo više od 500 osoba, vatrogasca, policajca, liječnika, pripadnika Crvenog križa i drugih.