Stiže hladna zima s obiljem snijega - Evo kada i gdje

potoci-mostar

Nakon tople zime 2013./2014. u većem dijelu Europe, američki meteorološki portal Accuweather predviđa nešto sasvim drukčije u nadolazećoj godini.

Američki meteorološki portal Accuweather je objavio prognozu za zimu koju je potpisao meteorolog Eric Leister.

Gledajući zimu u cjelini, postojana anticiklona bi se zadržavala nad Skandinavijom većinu vremena. Zbog toga bi dijelovi sjeverne i istočne Europe imali česte prodore hladnog kontinentalnog zraka, a u Sredozemlju ne bi nedostajalo snažnih ciklona, osobito u drugom dijelu zime, javlja Crometeo.hr.

Česti prodori vrlo hladne kontinentalne zračne masa s područja Sibira prema zapadu rezultirali bi nižim temperaturama od prosjeka za područje Poljske, baltičkih zemalja, Ukrajine, Bjelorusije i Rusije.

Ovi hladni prodori povremeno bi dopirali prema jugu sve do Balkanskog poluotoka što bi, u kombinaciji sa sredozemnim ciklonama, donijelo snježniju zimu od prosjeka.

Više snijega od prosjeka očekuje se i od istoka Poljske do zapada Rusije te Ukrajine. Povremeni prodori hladne zračne mase s istoka povremeno će stizati i do područja Njemačke tijekom zime, no dulja razdoblja hladnog vremena tamo se ne očekuju.

Za taj dio Europe očekuju se temperature zraka blizu višegodišnjeg prosjeka ili blago ispod.

Još jedno područje u Europi za koje Accuweather predviđa više snijega od prosjeka je alpsko. Mnogo snijega ove zime se očekuje u Alpama, osobito austrijskim i švicarskim.

Česte ciklone u Sredozemlju, u kombinaciji s hladnim kontinentalnim zrakom, uzrokovat će obilne snježne oborine u planinama Iberskog poluotoka, Alpa i Balkanskog poluotoka.

Vrlo snažne oluje, kakve su zapadnu i sjevernu Europu često pogađale prošle zime, u nadolazećoj zimi ne bi trebale biti jake i učestale.

Za područje Irske, Velike Britanije i Francuske u početku su moguća razdoblja hladnijeg vremena, no u drugom dijelu zime očekivano jugozapadno visinsko strujanje donijelo bi više temperature zraka od prosjeka.

izvor: dnevnik.hr