Snježna oluja zahvatila Austriju

zima, snijeg, nevrijeme, snijeg, vremenska prognoza, vremenske neprilike, zima, smrzavanje, BIH, snijeg, BIH, zima, snijeg, zima, polarna zima, snijeg, oluja, vremenska prognoza, BIH, vremenska prognoza, snijeg, snijeg, gss, upozorenje, crveno upozorenje, hladnoća, Rekordna hladnoća, narančasti meteoalarm, BIH, meteo alarm, Hercegovina

Snježna oluja koja je počela početkom ovog tjedna je u pomenutim regijama uzrokovala probleme u distribuciji električne energije, zatvaranje brojnih škola i alarmiranje spasilačkih timova.

U nedostatku spasilačkih ekipa, u pomoć ugroženom stanovništvu stigli su i pripadnici austrijske vojske.

U pomenutoj regiji je proglašena i obustava nastave u školama, a najveću opasnost po učenike predstavljale su ledenice na drveću i skoro svim objektima. Većina puteva je blokirana.

U mjestima Horn, Zwetti i Krems u Donjoj Austriji također vlada nevrijeme, a lokalne vlasti su proglasile i vanredno stanje. Najveću opasnost u tim regijama predstavlja poledica i ekstremno niske temperature.

Više od 500 kuća nema struje, oko 60 puteva je blokirano, a u 20 škola je obustavljena nastava, podaci su lokalnih nadležnih ureda.

Slično nevrijeme zahvatilo je i austrijsku pokrajinu Steiermark u kojoj 600 kuća nema struju i alarmirani svi kapaciteti civilne zaštite.

Meteorološki zavodi najavljuju da bi hladnoće mogle potrajati do vikenda, kada se očekuje blago zatopljenje.

Anadolu Agency